Nya protester mot Trump – han skyller på media

Av: Christoffer Nilsson, Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

För andra kvällen i rad protesterade människor från kust till kust mot den nyvalde presidenten.

I Portland har det utvecklats till ett upplopp och 29 personer är gripna.

Nu kommenterar Donald Trump protesterna och hävdar att det rör sig om professionella demonstranter som eggats upp av media.

”Väldigt orättvist”, skriver Trump på Twitter.

Protesterna mot Donald Trump är landsomfattande.

Två kvällar i rad har missnöjesvågen sköljt över städer som Philadelphia, Los Angeles och framför allt New York. 

Inga allvarligare incidenter har rapporterats från demonstrationerna som i hög utsträckning varit väldigt fredliga.

Polisen: Det är ett upplopp

I centrala Portland i Orgeon har protesterna utvecklats till ett upplopp, enligt The Oregonian. När demonstranterna för tredje kvällen i rad samlades under torsdagskvällen, klockan 21 lokal tid, valde myndigheterna att stänga av vägarna. Polisen har uppmanat folk att lugna ner sig och journalister på plats skriver att bilrutor har krossats. Poliser som försöker att stoppa upploppet har fått saker kastade på sig. 

Polisen uppmanar människor att lämna vissa delar av centrala Portland eftersom demonstranterna är beväpnade med bensin och facklor. De rapporteras också ha beväpnat sig med stenar. I det finare området the Pearl har de krossat fönsterrutor till butiker, skriver Portlandpolisen på sin Twitter.

Polisen uppskattar att uppemot 1 500 personer deltar i upploppet. Några personer uppges ha gripits. Polisen har skjutit med gummikulor och använt pepparspray för att skingra våldsamheterna.

Sent på kvällen lokal tid meddelande polisen att minst 29 personer hade frihetsberövats i samband med upploppet.

LÄS VIDARE

”Bygger vision på hat och rädsla”

Organisatörerna bakom protesterna i Philadelphia uppgav för NBC att man samlat människor för att sörja att folket röstat fram en man och ett parti som ”bygger sin vision på hat, rädsla och att utesluta kvinnor, icke-vita och invandrare”.

Även demonstranter i New York, som Aftonbladet pratat med, har vittnat om sådana motiv.

– Jag tänkte på mina muslimska vänner, på mig själv som latina, på min familj som är invandrare. Jag tänkte på funktionshindrade, på HBTQ-communityt, på afroamerikaner, och hur det kommer att påverka oss, sa juriststudenten Kaylee Ramirez till Aftonbladet på onsdagen.

Under torsdagskvällen befann sig Donald Trump i Washington D.C. där han tidigare under dagen hade besökt Barack Obama i Vita huset.

Trump: Uppeggade av media

Enligt Reuters protesterade en folkmassa utanför den nyvalde presidentens hotell. Slutligen kommenterade Trump vad som försiggick såväl utanför sitt hotell som vid sin bostad i Trump Tower i New York.

Vad demonstranterna själva angett som motiv gav han inte mycket för.

”Har precis haft ett väldigt öppet och framgångsrikt presidentval. Nu protesterar professionella demonstranter, uppeggade av media. Väldigt orättvist”, skriver Trump på Twitter.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

Publicerad: