Selfies avslöjar ögonblicken före ballongkraschen

1 av 5
NYHETER

Sexton personer dog när luftballongen störtade i Texas, USA.

Nu visar passagerarnas mobilbilder den leende glädjen bara ögonblick innan den ödesdigra kraschen.

"Jag är full av förväntan!", skrev Tressie Neill, som omkom i infernot tillsammans med sin make, på Facebook.

Haveriutredarna kommer att nagelfara bilderna i jakt på en förklaring till tragedin.

Luftballongen fattade eld och kraschade på ett fält i staden Lockhart i Texas i lördags morse, lokal tid. Den hade då flugit en bit över tolv kilometer. Korgen hittades en dryg kilometer från själva ballongen.

Med sexton offer är det den dödligaste ballongolyckan i landets historia. Samtliga ombord omkom.

Orsaken till att ballongen började brinna är oklar. Men nu hoppas den federala haverikommisionens utredare att ett stort antal mobilbilder, som passagerarna hann lägga ut på sociala medier före kraschen, ska ge svar.

Passagerarna fotograferade förberedelserna inför ballongfärden och tog även bilder av sig själva – selfies – uppe i luften under sina sista minuter i livet.

Tog bild på utsikten

Matt Rowan, professor på ett forskningsinstitut inom den amerikanska armén, dog tillsammans med sin fru Sunday Rowan. Hon efterlämnar en liten pojk. Paret gifte sig i februari och hustrun hade köpt resan som en gåva till maken, skriver Daily Mail.

Bara tretton minuter innan luftballongen slog i en elledning och gick i marken tog han en bild på utsikten.

Paige Brabson hade nyligen blivit mamma. Ballongbiljetten var en mors dag-present till mamma Lorilee Brabson. Mor och dotter tog flera bilder tillsammans under färden. De skrattar och ler. I bakgrunden breder moln och gröna fält ut sig.

”Mitt hjärta är fullständigt krossat. Hennes dotter har en väldigt ung liten flicka och deras liv hade precis börjat. Jag är så tacksam för att ha fått lära känna henne”, skriver Britney Reeves Hedin, vän till Lorilee Brabson, på Facebook.

Överraskade på bröllopsdagen

Bland offren finns även makarna Tresa och Joe Owens, och deras vän Holly Huckabee.

Brian Neill överraskade sin fru Tressie med ballongfärden på deras bröllopsdag.

”Uppe tidigt, på väg ut för att bli överraskad på bröllopsdagen, Brian har planerat i månader! Jag är full av förväntan! och trött”, skrev Tressie Neill på Facebook innan avfärd.

De efterlämnar två döttrar, 16 och 20 år gamla.

Enligt vittnen började ballongen brinna uppe i luften, men det är okänt om eldsvådan bröt ut före eller efter kollisionen med elledningen.

Utöver granskningen av mobilbilderna tittar haverikommissionen närmare på piloten Alfred Nichols. Myndighetens talesperson, Chistopher O’Neill, uppger för New York Post att ett toxikologiskt test ska göras av hans kvarlevor.

Fälld för rattfylla

Den 49-årige piloten stämdes av en passagerare efter att ha kraschlandat en ballong 2013. Han har fällts för rattfylla fyra gånger och suttit i fängelse två gånger, varav en gång för narkotikabrott, skriver Daily Mail.

Enligt Patrick Cannon, talesperson för den amerikanska ballongorganisationen, gör en lucka i lagen att tidigare alkoholbrott inte hindrar någon från att flyga luftballong. Personer som ansöker om pilotlicens för luftballong måste däremot uppge eventuella narkotikarelaterade förseelser.

Alfred Nichols fick sitt certifikat 1996 i Missouri. Fyra år senare dömdes han till fängelse för narkotikabrott. Första gången han fälldes för att ha kört bil berusad var 1990.

ARTIKELN HANDLAR OM

Texas

USA