Frankrike

Frankrike stänger ner radikala moskéer

Av: 

Ebba Thornéus

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

NYHETER

Franska regeringen har de senaste månaderna stängt ett 20-tal moskéer och bönelokaler i landet. Detta då de uppges ha predikat en radikal tolkning av islam uppger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve under måndagen.

Sedan i december förra året har ett tjugotal moskéer och bönelokaler runt om i Frankrike stängts ner på order av landets regering uppger SVT Nyheter. Den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve meddelade på måndagen att lokalerna stängts i enlighet med det undantagstillstånd som råder i landet sedan terrorattentaten i Paris i november 2015. Moskéerna sägs ha varit radikala då de påstås ha lärt ut en fundamentalistisk ideologi enligt Cazeneuve.

– Det är ett tjugotal moskéer och bönelokaler som har stängts, och det kommer att bli fler med anledning av den information vi har, sa Cazeneuve under en pressträff som hölls efter att han träffat de högsta företrädarna för landets muslimska råd.

Kommer fortsätta med utvisningar

Samtidigt meddelade inrikesministern även att man kommer att fortsätta att genomföra flera utvisningar av personer ur landet. Hitintills har ett 80-tal utvisningsbeslut tagits i samband med detta och fler utreds.

I dag finns det cirka 2 500 moskéer i Frankrike, varav 120 av dessa anses predika en fundamentalistisk, salafistisk tolkning av islam uppger Le Monde.

Även landets muslimska företrädare är medvetna om problemet och säger sig vara överens med politikerna om att det behövs krafttag.

– Om det finns salafistiska moskéer som vill skada republiken, måste de stängas. Om det finns utländska imamer som vill skada republiken, måste de utvisas, säger Abdallah Zekri, generalsekreterare för Frankrikes muslimska råd enligt SVT.

Vill skapa total transparens

Tillsammans med regeringen ska man nu därför arbeta för att reformera religionens struktur i Frankrike och en ny institution ska inrättas för att skapa total transparens kring finansieringen av moskéer meddelade Cazeneuve vid pressträffen enligt SVT.

Reformen, som väntas läggas fram i oktober i år, ska även innefatta obligatorisk utbildning av imamer och enligt inrikesministern kommer den att tas fram med ”respekt för principerna i Frankrikes grundlagsskyddade sekulärism”.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Frankrike

Bernard Cazeneuve

Islam