Ministern: Belgien fick FBI-info om terrorbröderna

1 av 4
Khalid och Ibrahim El Bakraoui.

avStaffan Dickson

NYHETER

Khalid och Ibrahim El Bakraoui var inte obekanta för belgisk polis när de sprängde sig till döds i förra veckans terrordåd i Bryssel.

Fem dagar tidigare hade myndigheten fått information från FBI om de belgiska brödernas kopplingar till radikal islamism.

Det hävdade Nederländernas justitieminister Ard van der Steur på tisdagen.

Khalid El Bakraoui, 27, genomförde självmordsdådet vid tunnelbanestationen Maalbeek.

Hans bror Ibrahim, 30, var en av självmordsbombarna på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Ibrahim har identifierats som den person som syns i mitten av de tre män som fångats på övervakningsbilder. När han utvisades från Turkiet till Nederländerna, efter att ha gripits vid gränsen mot Syrien förra året, varnades Belgien för att han var en potentiell terrorist.

Kriminell bakgrund

Under tisdagen framkom nya uppgifter om den belgiska polisens kännedom om bröderna. Nederländernas justitieminister Ard van der Steur har meddelat sitt lands parlament att FBI den 16 mars informerade Nederländerna om brödernas kriminella bakgrund och kopplingar till radikal islamism. Dagen efter ska nederländsk polis ha kontaktat belgisk polis och diskuterat informationen från FBI, uppger Ard van der Steur.

Fem dagar senare inträffade terrordåden i Bryssel.

Belgisk polis förnekar

Det nederländska justitiedepartementet menar att de fick informationen från FBI efter den belgiska polisens antiterrorinsats i Brysselförorten Forest den 15 mars, då den algeriske medborgaren Mohamed Belkaid sköts ihjäl.

Enligt sajten Flanders News förnekar belgisk polis att den tagit emot information från FBI. När en nederländsk polisman informerades om insatsen i Forest ska denne inte ha nämnt någonting om informationen från FBI för sina belgiska kolleger.

ARTIKELN HANDLAR OM