USA-varning: ”Nordkorea allt närmare att skaffa kärnvapenmissil”

1 av 5
NYHETER

Nordkorea fortsätter sin vapenutveckling och kommer, enligt amerikanska UD, allt närmare en utveckling av en kärnvapenmissil.

Antony Blinken, vice utrikesminster, varnar nu för att USA kan tvingas till säkerhetsåtgärder som ”Kina inte kommer att gilla”.

President Barack Obama ska i veckan träffa flera asiatiska ledare i Washington. På agendan står kärnvapensäkerhet och mötet är ett i raden som handlar om vikten av internationellt samarbete för att förhindra att kärnvapen eller så kallade ”smutsiga bomber” hamnar hos terroristorganisationer.

Öppnar för samarbete med Kina

Under tisdagen rapporterade nyhetsbyrån AP att flera ledande amerikanska experter samt landets vice utrikesminister Antony Blinken nu sätter fokus på Nordkorea och varnar för deras pågående vapenutveckling.

Enligt AP uppgav Blinken, för en tankesmedja i Washington, att mycket av ansvaret ligger på Kina. Han sa att Kinas inflytande över Kim Jong-Un minskat men att Nordkorea fortfarande är ekonomiskt beroende av sin stora granne i väst.

– Om Kina vill försäkra sig om att vi behöver inte vidta ytterligare säkerhetsåtgärder som de inte kommer att gilla, då är ett samarbete med oss gällande Nordkorea det bästa de kan göra, sa han.

Nya sanktioner

Kina har sedan tidigare gått med på att genomföra nya sanktioner mot Nordkorea.

Blinken sa att han förväntar sig att Kina nu ”tar befälet” i genomförandet av sanktionerna.

Både Kina och Ryssland har sedan tidigare protesterat mot luftförsvaret THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) som Washington diskuterat med Seoul, med anledning av Nordkoreas vapenutveckling.

Kina har uttryckt en oro över att ett sådant system kan påverka stabiliteten i området. Man hävdar att den amerikanska radarn med största sannolikhet även skulle kunna användas för att spionera på kinesiskt territorium.

ARTIKELN HANDLAR OM