Syriska Bana fruktar för sitt liv: ”Kan inte leva längre”

avEbba Thornéus, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Bombningarna i östra Aleppo blir allt värre och sjuåriga Bana fruktar nu för sitt liv.

Flickan, som skildrat krigets fasor på Twitter, är rädd att hon själv ska dö snart.

”Det här är de värsta dagarna sedan kriget startade” skriver hon till Aftonbladet.

Med tunga flyg- och artilleriangrepp har den syriska regimen med stöd av Ryssland genomfört en blodig offensiv som nu pågått i två veckor och erövrat en tredjedel av det tidigare rebellkontrollerade östra Aleppo i norra Syrien.

Hittills har nästan 10 000 civila flytt stridsområdena och under helgen har rebellerna tvingats ge upp flera viktiga stadsdelar, bland annat den symboliska Masaken Hanano.

Även uppgifter om att regimen intagit området al-Sakhour i östra Aleppo, något som kan leda till att det oppositionskontrollerade området i staden delas upp i två delar, kom tidigt under måndagen.

Trots att flera människor lyckats fly är fortfarande majoriteten av de cirka 250 000 invånarna i Aleppo kvar i den belägrade staden.

”Kan inte leva längre”

En av dessa är sjuåriga Bana Alabed som med hjälp av sin mamma regelbundet twittrar inifrån den krigshärjade staden, något hon har gjort de senaste två månaderna.

Under dagen fick Aftonbladet en kort intervju med Bana, dagen efter att hon skrivit det hon trodde var sitt sista meddelande:

”Sista meddelandet – tunga bombningar nu. Kan inte leva längre. När vi dör, fortsätt att tala för de 200 000 som fortfarande är fast här. Hej då”, skrev hon till sina 94 000 följare, vilket Sky News först rapporterade om.

Därefter var det tyst från flickan en lång stund. Efter flera timmar kom en ny tweet med en bild där Bana står smutsig i resterna av sitt hus.

På måndagen skrev den lilla flickan till Aftonbladet i ett privat meddelande. Hon befann sig då i Aleppoområdet, men vågade av säkerhetsskäl inte specificera exakt var:

”Är på flykt. Det här är en av de värsta dagarna sedan kriget började”.

En timme senare skrev hon ett nytt meddelande:

”Omgivningen är full av förstörelse, det är krigsscener, människor är skadade, döda, rök och skottlossning”.

Därefter blev det tyst från den lilla flickan, men vid 14.30 skrev mamman Fatemeh på flickans Twitterkonto:

”Vi är på flykt eftersom många människor dödas just nu under tungt bombardemang. Vi kämpar för våra liv. Fortfarande med er”.

”Dog nästan själv”

Under söndagen ska familjens hus ha träffats av bomberna, enligt det egna twitterkontot. Hon skrev då: ”Efter ikväll har vi inget hus. Det är bombat och jag står kvar i spillrorna. Jag såg döda människor och jag dog nästan själv.”

Flickans situation har uppmärksammats av bland annat Harry Potter-författaren JK Rowling, som delade flickans meddelanden på Twitter. Rowling har också skickat Bana e-böcker av hennes populära bokserie.

Totalt har över 300 000 människor mist sina liv i Syriens inbördeskrig. Över hälften av landets befolkning är på flykt.

Belägringen av Aleppo har även lett till allvarlig mat- och bränslebrist.

Dra i reglaget för att se förändringen.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien

Twitter