Astronomer har upptäckt planet med tre solar

1 av 3 | Foto: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser
Den märkliga planeten har årstider som varar flera hundra år. Här är en konstnärlig avbildning av den.
NYHETER

Tatooine får maka på sig.

Nu har astronomer upptäckt en planet med tre solar.

Årstiderna på planeten varar längre än en människa lever.

Planeten med det inte så glamorösa namnet HD 131399Ab är den första i sitt slag som upptäckts. Den roterar nämligen i en stabil omloppsbana i det trippla solsystemet.

Tidigare har det antagits att en planet med så många solar, vars gravitationer drar och sliter i en, skulle slungas ut.

”Om planeten var längre ifrån den största stjärnan i systemet så skulle den skickas iväg”, säger forskaren Daniel Apai vid University of Arizona i ett uttalande.

550 år långa årstider

Apai har tillsammans med andra vid universitetet skrivit en rapport om den nya upptäckten. Deras simulationer visar att ett system med tre solar kan vara stabilt, men om bara en liten del förändras kan allt bli instabilt väldigt snabbt.

Astronomen Kevin Wagner som upptäckte planeten och ledde de efterföljande observationerna säger att halva planetens bana runt solarna varar i ungefär 550 år vilket leder till extremt långa årstider.

”Trodde inte det var möjligt”

Planeten Tatooine från Star Wars med sina två solar får dock maka på sig framför upptäckten av HD 131399Ab.

– Det är inte klart hur den här planeten hamnade i sin vida bana i det här extrema systemet, och vi kan inte säga än vad detta betyder för vår djupare förståelse av planetsystem, men den visar att det finns mer variation där ute än vad många av oss trodde var möjligt, säger Kevin Wagner till CNN.