Säpo får registrera IS-sympatisörer

Foto: Säpo har fått grönt ljus av Datainspektionen att registrera personer som visat tycke för terrororganisationer, som exempelvis IS.
NYHETER

Nu får Säpo registrera personer som uttrycker att de gillar och sympatiserar med terrororganisationer som Islamiska staten, IS.

Det har Datainspektionen beslutat, skriver Svenska Dagbladet.

I början av juni berättade TT att Säkerhetspolisen hade bett Datainspektionen att undersöka saken eftersom det skulle kunna strida mot förbudet mot åsiktsregistrering.

Men det tycker inte Datainspektionen, som inte klassar IS-sympatier som en känslig personuppgift. Därför tillåter myndigheten nu Säpo att registrera individer som gillar och håller med terrorganisationer som utför brutala våldsdåd.

Kravet är att den aktuella organisationen ska finnas med på EU:s eller FN:s lista över terrororganisationer. Det har också betydelse om organisationen aktivt uppmanar sympatisörer att begå brott i dess namn, som i fallet IS.

”Datainspektionens yttrande ger oss möjlighet att ytterligare effektivisera vårt arbete. Vi kommer att kunna registrera relevanta tips och vi kommer att kunna få en ännu bättre helhetsbild av de personer och miljöer vi följer”, skriver Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, i ett mejl till SvD.

Beslutet innebär inte att man får registrera någon utifrån politisk och religiös åskådning, enligt Säpo.

Aftonbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM