Homosexuell kille blev trakasserad – bara Michael sa ifrån

NYHETER

Blev spottad i ansiktet på tunnelbanan

1 av 2 | Foto: Michael Broberg sa ifrån mot killarna på tunnelbanan.

Michael Broberg klev på tunnelbanan i Stockholm men märkte kort senare att något var fel. En ung kille fick utstå glåpord och hat från två killar – för att han var homosexuell.

– Ingen annan gjorde någonting. Det är katastrof.

Det började egentligen som vilken morgon som helst, när Michael Broberg satte sig vid tre andra killar på tunnelbanan.

– Jag satt där som vilken dag som helst. Jag såg att han kollade på Grindr (en dejtingapp för män, reds. anm.) och då började de två killarna slänga ur sig onödiga kommentarer.

Twitter berättar Michael om hur de två unga killarna frågade den tredje om han visste vad de gör med homosexuella där de kommer ifrån. Sedan svarade de på sin egen fråga:

– Vi hänger er i lyftkranar, äckliga bögsvin som dig förtjänar inget liv. Ni är äckligare än grisar.

Blev spottad i ansiktet

Då valde Michael att kliva in i diskussionen och säga ifrån. Han berättade att han också är homosexuell och frågade om han också var en gris. Han sa även att han tyckte den tredje killen var ganska söt.

Killarna började skrika men skulle kliva av precis vid den stationen. Innan de lämnade tåget spottade en av dem i ansiktet på Michael.

– Det gör mig inte så mycket. Jag tror kanske de kände sig dumma själva, till slut.

Han tycker det är värre att ingen annan i tunnelbanevagnen försökte göra något.

– De gjorde ingenting. Det är katastrof. Det krävs inte så mycket – bara att man säger till.

”Finns mörka krafter här och i Europa”

Efteråt fick han klappar på axeln och till och med en liten applåd. Killen som drabbats grät, gav honom en kram och tackade. Michael hade hellre sett att fler gjort något när det hände.

– Det känns som ett väldigt svenskt beteende. Det blir värsta grejen efteråt istället när det egentligen inte behöver vara det.

Michael är till vardags aktiv i Centerpartiet, där han sitter som ledamot i distriktsstyrelsen i Örebro. Han menar att vi i Sverige tror att vi är i framkant i många avseenden men att det finns homofobi som vi också måste ta tag i. Den finns såväl i riksdagen som runtom i landet, anser han.

– Vi tycker att vi inte är något homofobiskt land. Men det finns mörka krafter här och i Europa och då är det viktigt att stå upp mot dem, säger Michael och fortsätter:
– Jag kommer alltid säga ifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Stockholm