Läsarna: Våra Volvobilar självdör också

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Flera modeller startar om”

Aftonbladet skrev nyss om hur ägare av nya XC70-bilar från Volvo slagit larm om att de självdör under färd.

Ett stort antal läsare har efteråt hört av sig och berättat om liknande upplevelser – och det gäller även andra modeller.

– Vi skulle köra om på E4:an med vår nya XC60 när det hände, det var som att få en pinne in bland ekrarna när man cyklar. Det var jätteobehagligt i någon sekund innan den startade om, säger Maria Skiddi från Skellefteå.

På Volvoforumet jagrullar.se har ett flertal användare beskrivit hur deras bilar, företrädesvis XC70 av senaste årsmodell, ”självdör” under körning, vilket Aftonbladet skrivit om under fredagen.

Volvo säger sig veta om att användare upplevt problemet och säger att man utreder det misstänkta felet. Under tiden uppmanar man de som upplevt problem att uppsöka närmaste Volvo-verkstad.

Efter publiceringen har ett stort antal läsare hört av sig och berättat om liknande händelser. Det visar sig också snabbt att det inte bara rör sig om XC70. Många användare av Volvos suv XC60 beskriver identiska problem, liksom några användare av äldre modeller.

Maria Skiddi beskriver hur hon och hennes make var på väg hem till Skellefteå från Uppsala när bilen självdog.

– Vi skulle köra om på E4:an med vår nya XC60 när det hände, det var som att få en pinne in bland ekrarna när man cyklar. Det var jätteobehagligt i någon sekund innan den startade om. Det är ju en farlig situation, med hög fart och mitt i en omkörning, säger Maria Skiddi.

Hon beskriver att de i övrigt är mycket nöjda med sin bil och att de valt just Volvo på grund av deras rykte om att ha säkra bilar.

– Men nu är man läst om att det inte handlat om något enstaka fel så blir man orolig. Man ska ju känna sig säker när man kör och det gör man ju inte riktigt nu när man läst om att det drabbat så många.

”Oerhört obehaglig upplevelse”

Johan Nordström i Norrtälje hade sin nya V60 Cross Country inne för byte av lambdasonden. Samtidigt gjordes en uppdatering av mjukvaran i bilen.

– Några dagar efter uppdatering så var jag ute och körde på kvällen. Hela systemet tvärdog plötsligt, som att någon ryckt bort pluspolen på bilbatteriet. Det vara i en till en och en halv sekund innan allt starta om igen.

Vad tänkte du när det hände?

– Det var jävligt läskigt kan jag säga. En oerhört obehaglig upplevelse och jag tänkte ju att jag skulle följa upp det, men det blev aldrig av eftersom problemet inte kom tillbaka.

Efter Aftonbladets första text hörde han av sig till Volvos kundsupport.

– De sa att det kunde vara allvarligt och att jag bör kolla upp, säger Johan Nordström.

”Kan inte använda bilen”

Ytterligare en XC60-användare berättar hur han upplevt felet vid fyra tillfällen.

– Helt plötsligt lägger bilen av, men så startar den om och så kan man köra på som vanligt. Man blir fundersam eftersom man undrar hur det blir nästa gång det händer, vilken situation man befinner sig i just då, säger mannen som vill vara anonym.

En XC70-förare beskriver hur hon råkat ut för att den nyainköpta bilen dör vid två tillfällen.

– Jag är gravid och vi köpte bilen endast för att det skulle bli vår trygga familjebil. Nu är jag rädd för att sätta mig i den. Händer det när det är mörk har jag inga lampor. Händer det vid stopp kör man rakt ut, händer det bakom en bil som bromast så kör man in i den. Vi har köp en bil för cirka en halv miljon som vi inte kan använda. Kompensationen som vi får är en lånebil, av samma sort. Vem säger att den inte är fel på med, bara för det inte har hänt något än, frågar sig kvinnan.

”Blev väldigt rädda”

Ulf Berndolf skriver hur hans XC70 av förra årets modell totaldog på en motorväg i Italien, i september förra året.

”Motorn bara lägger av helt, för att sedan starta igen som vanligt efter kanske 6-10 sekunder. Styrningen och bromsen blir trög. Väldigt obehagligt! Minst sagt i tät och hastig trafik!”, skriver Ulf i ett mejl.

Han anmälde felet till Volvo redan när det hände, men fick aldrig någon återkoppling.

Läsaren Andreas berättar hur han varit med om exakt samma fel som det som beskrivits tidigare, med sin XC70 D4 AWD modell 2016.

”För oss inträffade det en sen fredagskväll för några veckor sedan på en mörk motorväg. Hela familjen i bilen. Två vuxna och två barn. Allt bara slocknade, samtliga displayer inuti, strålkastare och motorn. Inom loppet av cirka en sekund var allt igång igen men man hinner märka att hela bilen startar om då man hör de elektriska kretsarna och reläer som slår till under instrumentpanelen. Min fru och jag blev väldigt rädda när det inträffade”, skriver Andreas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN