Ökänd gangster har rymt från franskt fängelse

avIsabelle Nordström

NYHETER

Den ökände rånaren Redoine Faïd, 46, har fritagits från ett franskt fängelse i Réau.

Han rymde i en helikopter tillsammans med minst tre medhjälpare, skriver franska medier.

Helikoptern har hittats utbränd nära Charles de Gaulle-flygplatsen.

Den 46-årige fransk-algeriske rånaren Redoine Faïd har rymt från fängelset i Réau, öster om Paris.

Fritagningen genomfördes under söndagsförmiddagen med minst tre tungt beväpnade medhjälpare, skriver Le Figaro. En helikopter uppges ha landat på fängelsets rastgård vid 11.20 och tagit med gangstern därifrån.

Redoine Faïd befann sig i besöksrummet när helikoptern landade på fängelsets gårdsplan. Samtidigt dök tre tungt beväpnade kumpaner till Redoine Faïd upp vid fängelset och fritog honom.

Piloten som flög helikoptern var en flyginstruktör som väntade på en elev när Faïds kompanjoner tvingade honom att köra, skriver AFP.

Det hela var över på några minuter och ingen skadades, uppger myndighetskällor för AFP.

1 av 5 | Foto: INTERPOL / INTERPOL
Den ökände rånaren Redoine Faïd.

Enligt lokala medier var helikoptern registrerad i Belgien och hittades utbränd i Gonesse, nära Charles de Gaulle-flygplatsen. Därefter ska flykten ha fortsatt i en svart Renault som även den hade brunnit.

Just nu på går en intensiv jakt efter Redoine Faïd. Alla polisiära resurser har mobiliserats i jakten på brottslingen, enligt inrikesminister Gérard Collomb.

Det fanns inte helikopternät över rastgården.

Rymt från fängelse förr

Faïd ledde under 1990-talet en liga som utförde väpnade rån, juvelstölder och utpressning i Parisområdet. Han har sagt att han inspirerats av filmen Scarface.

Den ökände brottslingen har genomfört en spektakulär rymning tidigare. Det var 13 april 2013 han lyckades fly från fängelset i Lille-Sequedin genom att spränga sig ut genom fem fängelsedörrar. Han höll fyra fängelsevakter som gisslan innan han försvann i en flyktbil.

Redoine Faïd blev internationellt efterlyst och greps på ett hotell i slutet av maj samma år.

Han skrev en bok om livet som kriminell i Paris som gavs ut 2009. I boken skrev han att han lämnat det kriminella livet bakom sig, men 2010 dömdes han för delaktighet i ett väpnat rån där en polis dödades. Han är dömd till 25 års fängelse för det rånet.

Kommer du ihåg dramatiska ryningarna från svenska fängelserna? 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Brott