Här får bonden skörda – i vägkanten vid E4

Foderbristen är nu så pass allvarlig att bönderna greppar efter varje halmstrå – bokstavligt talat.

Under torsdagen fick bonden Anders Karlsson slå de smala gräsremsorna mellan på- och avfarter längs E4:an och riksväg 53.

– Det är en allvarlig situation, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Anders karlsson.

Att bönderna är desperata efter foder till djuren blir allt mer uppenbart, inte minst sedan en bonde under onsdagen kom hem till ett länsat fält. Någon hade tjuvslagit hennes åker under semestern.

Golfplaner och mindre gräsplättar har de senaste veckorna upplåtits åt Sveriges bönder, men snart tycks varje liten tuva slagen.

I veckan fick dock Mattias Karlsson, som klipper gräset intill motorvägen i Nyköpingstrakten på uppdrag av Trafikverket, en snilleblixt.

– Normalt slår man ju bara ner gräset och låter det ligga kvar där det ligger. När jag hörde om hur stora problem har att få tag på föda till djuren så tänkte jag att det här måste gå att göra någonting bra av, säger Mattias Karlsson, platschef på TMA-bolaget.

Här slår de gräset mitt på motorvägen.
Här slår de gräset mitt på motorvägen.

Foder åt 55 djur i en månad

På måndagen ringde han upp en bekant lantbrukare, dagen därpå kontrollerade de att gräset var fritt från skräp, och på torsdagen skred de till verket.

Hela eftermiddagen ägnades åt att slå och tillvarata växtligheten på de små gräsremsorna mellan på- och avfarter längs E4:an och riksväg 53 mellan Nyköping och Oxelösund.

– Vi fick ihop 55 balar och en bal med hö ger föda för ett nötkreatur eller en fullvuxen häst i en månad. Det var ett väldigt bra resultat och vi har redan bestämt att vi ska göra det här nästa år också, säger Mattias Karlsson.

Bonden Anders har varit verksam i foderbranschen hela sitt liv och nappade direkt när han fick samtalet från Mattias.

– Jag är helt nedringd av förtvivlade bönder och hästtjejer och andra som har djur. Det är en allvarlig situation, jag har aldrig varit med om något liknande. Får vi ingen andra skörd då kommer djur att fara illa. Nu får vi dansa regndansen och hoppas att det vänder, säger bonden Anders Karlsson på Ekeby gård utanför Nyköping.

Anders Karlsson.
Anders Karlsson.

Hoppas på spridning

Anders har själv så att han klarar sig och ska dela med sig av fodret till andra bönder.

Väghållaren Mattias Karlsson hoppas på att initiativet ska sprida sig över landet.

– Trafikverket tycker att det är ett jättebra initiativ och har valt att lyfta det vidare i sina led för att se om vi kan få ett större genomslag i flera områden. Det är inte så att det här räddar alla Sveriges kor, men det är en bit på vägen. Vi har ett gemensamt ansvar och alla kan göra lite grann, säger Mattias Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE