Drottningens broscher – en känga till Trump?

avBenjamin Ekroth

NYHETER

Kungligheter ska av tradition hålla sig utanför politiken.

Men drottning Elizabeth II verkar – ytterst diskret – ha visat vad hon tycker om Donald Trump.

Dessutom ska varken prinsarna Charles eller William ha velat träffa presidenten, enligt källor.

Protester kan både vara högljudda och lågmälda. USA:s president Donald Trump verkar ha råkat ut för båda typerna under sitt besök i Storbritannien i helgen.

På gatorna i London samlades hundratusentals demonstranter. På Windsor Castle dök endast drottning Elizabeth II upp. Enligt The Times uteblev kungahusets två prinsar. Orsaken sägs vara att de var ovilliga att möta Trump.

1 av 5 | Foto: REX
Dag ett: Donald Trump har landat på brittisk mark. Samtidigt har drottning Elizabeth besök av Al-Azhars överimam Ahmed Al-Tayeb. Drottningen bär då en brosch hon fick som personlig gåva av paret Obama.

Tycke för smycke

Men det ser ut som om drottningen kunde ta hand om Trump på egen hand.

Kännare har nämligen studerat Elizabeths val av broscher under de tre dagar som Trump var i landet. Drottningen bär så gott som alltid en brosch. Hennes tycke för smycket är vida känt – och hon väljer dem med stor omsorg.

Under Trumps första dag bar drottningen en brosch som hon fått i personlig gåva av USA:s förre president Barack Obama och hans fru Michelle – det var alltså ingen officiell gåva från USA.

Dag två, när drottningen verkligen träffade Trump, bar hon en brosch som hon fått av sin mor – samma brosch drottningmodern bar på begravningen av drottningens pappa.

En snöflinga

Dag tre dök drottningen med en brosch som hon fått i gåva av Kanada. Landet är en del av det brittiska samväldet och just nu på kollisionskurs med Donald Trump.

Till saken hör också att broschen är i form av en snöflinga, vilket blivit en politisk term i USA för att förolämpa och stämpla någon som överkänslig och naiv.

Sammantaget tolkas valet av broscher som allt annat än slump – av en drottning, som till fulländning behärskar de subtila detaljernas symbolik.

Nu hyllas hennes tilltag av tidningar och på sociala medier världen över.

ARTIKELN HANDLAR OM