Tyskland

Tysk mördarnazist får livstid för tio mord

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Den tyska nazisten Beate Zschäpe döms till livstids fängelse för tio mord, rapporterar Reuters.

43-åringen var aktiv i en nazistcell som i flera år reste runt i Tyskland och dödade totalt nio migranter och en polis.

Det var ett misslyckat bankrån i den tyska staden Eisenach som gjorde att polisen kom mördarnazisterna på spåren.

När en patrull närmade sig en husbil som satts i samband med rånet exploderade fordonet. Inuti hittades två döda kroppar. Det visade sig vara Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos. Kort därefter överlämnade sig en tredje person, Beate Zschäpe, till polisen.

Samma dag som husvagnen sprängdes inträffade en explosion i en lägenhet i staden Zwickau i Sachsen. I bostaden, som trion haft som gömställe, hittade polisen en video där de tog på en lång rad våldsdåd riktade framförallt mot migranter.

Beate Zschäpe.

Får livstids fängelse

På onsdagen dömdes Beate Zschäpe till livstids fängelse för bland annat tio fall av mord, flera bombattacker och ett stort antal rån.

Samtidigt döms fyra män för olika former av medhjälp. Det hårdaste straffet, tio år i fängelse, får en man som levererade vapen till mördarna.

Enorm rättegång

Böhnhardt, Mundlos och Zschäpe ingick i den nazistiska terrorcellen National Socialist Underground, NSU. Mellan åren 2000 år 2007 mördade de nio migranter och en polis på olika platser i Tyskland.

Den 43-åriga Beate Zschäpe har hävdat att hon bara var en betraktare som är utan skuld i våldsbrotten. Hon har också uppgett att hon tagit avstånd från nazismen.

NSU-rättegången är den största i Tyskland sedan Baader Meinhof-målet på 70-talet. Över 750 vittnen har hörts, och runt 50 experter har uttalat sig i rätten.

Vid sidan av domstolsprocessen har flera statliga utredningar försökt reda ut hur nazicellen kunde fortsätta sin verksamhet under så lång tid. Där har det konstaterats att NSU stöddes av ett ”brett nätverk” av nazister. Både den öppna och den hemliga polisen har fått hård kritik för hur fallet hanterades.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Förbisedd främlingsfientlig tysk terrorist får sin dom

ÄMNEN I ARTIKELN

Tyskland

Nazism