Hoppet lever för midsommar – uppehåll på eftermiddagen

Av: Fanny Westling

Publicerad:
Dans med eller utan regnrock? Det lutar åt det senare.
Foto: TT
Dans med eller utan regnrock? Det lutar åt det senare.

Skjut upp midsommarfirandet så kan din dans ske utan regnponcho.

Det väntade regnet kan försvinna österut redan efter sill-lunchen.

– Det ser ut att bli uppehåll på eftermiddagen, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

För den som önskar sig barfotadans kring midsommarstången har veckans prognoser sett dystra ut. Den gula solen har lyst med sin frånvaro i väderapparna inför fredagens firande, och i stora delar av Sverige är kylan redan här.

– En kall, nordlig vind drar med sig regn över östra delar av Svealand och Götaland, som kommer redan under onsdagskvällen och håller i sig fram till fredag, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Men, den nederbörd som skulle pågått hela midsommarafton ser nu ut att försvinna efter lunch.

– Det blir fortfarande småblåsigt och kyligt, men det verkar bli uppehåll på eftermiddagen i stora delar av landet, säger Erik Rindeskär.

Lindrigare straff vid dåligt väder

Människan påverkas mycket av vädret, både fysiskt och psykiskt. Många upplever smärtor i huvud och leder när nederbörd är på ingång. Däremot om det finns vetenskapligt belägg för just det tvistar de lärde, berättar SVT-meteorologen Nils Holmqvist.

– Inom svensk meteorologi anses allt sådant som hokuspokus. Det är många som upplever det, men det finns inte så mycket vetenskap kring det, säger han.

Däremot finns det många andra länder som tar vädrets inverkan på människor på stort allvar.

– I Tyskland kunde man få strafflindring förr om man begick brott under lågtryck. Det ansågs som en rimlig förklaring till varför man betett sig tokigt, säger Nils Holmqvist.

Han påpekar dock att det givetvis inte är så längre, och framför allt att det inte är en giltig ursäkt att skylla på om man gör någonting man ångrar på midsommar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN