Hård debatt i USA om gränspolitiken

TT-AFP

Publicerad 2018-06-16

En demonstration mot gränspolitiken om att skilja barn från sina föräldrar i veckan i Austin, Texas.

Nära 2 000 barn har skiljts från föräldrar som illegalt tagit sig över gränsen till USA under en sexveckorsperiod, enligt nya siffror från myndigheterna.

Uppgifterna kommer samtidigt som debatten rasar i USA om den kontroversiella metoden.

Följ ämnen
USA

President Donald Trump möter växande ilska för regeringens "nolltolerans" vid gränsen mot Mexiko. Han upprepar att han är irriterad över att familjerna splittras men fortsätter att skylla på Demokraterna för krisen.

Det pågår förhandlingar i kongressen om lagförslag om migrationen. Två förslag från Republikanerna kan gå till omröstning nästa vecka. Trump har kommit med olika uttalanden om hur han ställer sig till förslagen och Vita huset tvingades under fredagen förtydliga vad han menar. På Twitter upprepar presidenten att han vill ha en lagstiftning som inkluderar "full finansiering av muren" mot Mexiko.

Försvarar metoden

Enligt USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) separerades 1 995 barn från 1 940 vuxna, föräldrar eller andra vårdnadshavare, som tagits i förvar av gränsvakter mellan den 19 april och 31 maj.

En talesperson för DHS insisterar efter växande kritik på att barnen hålls under bra förhållanden.

– Vi har några av världens högsta interneringsstandarder för barn.

Omkring 1 500 pojkar hålls i en tidigare butiksanläggning i Texas, och det finns även tältplatser som satts upp nära gränsen för att hysa barn till migranter. De kvarhållna föräldrarna hålls i fängelseinrättningar, enligt talespersonen, och väntar på eventuellt åtal för att ha korsat gränsen på olaglig väg. Den processen kan ta flera veckor.

– Den här administrationen har gjort det tydligt att vi inte kommer att ignorera lagen längre, säger personen.

Sessions i blåsväder

Både toppolitiker och kristna ledare har protesterat mot metoden. Det finns ingen lag som kräver att barn skiljs från sina föräldrar vid gränsen. Men om föräldrar i USA är fängslade separeras de från sina barn eftersom barnen inte själva är skyldiga till brott.

I veckan har också ett uttalande från justitieminister Jeff Sessions skapat rabalder. För att försvara politiken hänvisade han till bibeln.

– Jag skulle vilja citera aposteln Paulus och hans tydliga och visa bud i Romarbrevet 13, att lyda regeringens lagar eftersom Gud har förordnat dem att skapa ordning, sade han in en tv-intervju.

På en pressträff i Vita huset fick pressekreteraren Sarah Sanders frågan var i bibeln det stod att det är moraliskt rätt att ta ifrån en mamma sitt barn.

– Jag kan säga att det är väldigt bibliskt att upprätthålla lagen. Det återkommer hela tiden, sade Sanders.

Partikamraten och Representanthusets talman Paul Ryan har sagt att han inte vill att barnen skiljs från sina föräldrar.

Följ ämnen i artikeln