Djurens Rätt rasar mot hundköttsfestivalen: ”Oerhört grymt”

Av: Jonathan Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Upp till 3 000 hundar kommer fångas, torteras och dödas de närmaste tio dagarna, när den årliga hundfestivalen inleds i kinesiska Yulin.

– De utsätts för en oerhört grym behandling, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig för Djurens Rätt.

Varje år firas sommarsolståndet i Yulin med en stor festival. Där tillfångatas stadens gatuhundar, som sedan grillas och säljs till besökarna.

Det är en del av en industri, där 10–20 miljoner hundar slaktas för sitt kött varje år i Kina.

– Protesterna har ökat i omfattning de senaste åren. Vi och många andra försöker lyfta det här internationellt och sätta press. Men det stora arbetet görs lokalt, av kinesiska aktivister, säger Moa Richter Hagert.

1 av 5 | Foto: TYRONE SIU / X02605
VARNING! Starka bilder från Yulins hundfestival.

Fritar hundarna

Tidigare år har festivalen attackerats, fysiskt såväl som verbalt. Aktivistgrupper har slitit upp de burar som hundarna hålls i.

– De här djuren utsätts för en oerhört grym behandling, säger Moa Richter Hagert.

På filmer som sprids syns hur hundarna misshandlas med påkar, får pälsen bortbränd och utsätts för tortyrlik behandling.

Minskat de senaste åren

Festivalens arrangörer har genom åren försvarat sig, och menat att all slakt är blodig och grym. Man har lyft fram att hundar i Kina inte ses som enbart husdjur, såsom man ser dem i västvärlden.

Trots det har påtryckningarna utifrån blivit övermäktiga. För några år sedan åts 10–20 000 hundar under de tio dagar som festivalen pågår. I år beräknas det röra sig om cirka 3 000, som en direkt följd av protesterna.

– Detta är inget som varken hundar, grisar eller kycklingar ska utsättas för, säger Moa Richter Hagert.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN