Bilderna som väckt avsky i hela världen

avMartin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilderna på barn som separerats från sina föräldrar och satts i läger vid den mexikanska gränsen har väckt raseri i USA.

Nu har även bråket spritt sig till omvärlden.

– Vi delar verkligen inte vissa värderingar, säger Benjamin Griveaux , talesperson för den franska regeringen.

Sedan sex veckor tillbaka tillämpar USA ”nolltolerans” mot personer som försöker ta sig illegalt till USA från Mexiko.

Alla som försöker korsa gränsen grips och fängslas i väntan på rättegång, i stället för att som tidigare föras till flyktingförvaring i väntan på deportation. Eftersom amerikansk lag förbjuder att barn sitter tillsammans med sina föräldrar i fängelse separeras barnen till illegala migranter från sina föräldrar. Detta har lett till att 2 000 barn tagit från sina föräldrar, enligt statistik från USA:s gränsmyndighet.

Bilderna på barnen i förvar har väckt enorma reaktioner i USA. Demokratiska politiker har kallat förfarandet ”barbariskt” och en växande skara republikaner har också kritiserat policyn.

Under gårdagen gick också Laura Bush, ex-presidenten George W Bushs fru, till stenhård attack mot Donald Trump.

– Jag inser behovet av att skydda våra internationella gränser men den här nolltoleransen är elak. Den är omoralisk. Och den krossar mitt hjärta, skrev Laura Bush i Washington Post.

Nu kommer också reaktioner från omvärlden.

– Jag uppmanar USA att omedelbart upphöra med tvångsseparation av dessa barn, säger FN:s människorättskommisarie Zeid Ra'ad Al Hussein.

I dag kastade sig även den franska regeringen in i bråket.

– Vi delar verkligen inte vissa värderingar, säger talespersonen Benjamin Griveaux.

Utspelet kommer dagen efter att Donald Trump försvarat sin politik – genom att gå till angrepp mot Europa. I en serie tweets skriver presidenten att brottsligheten i Tyskland ökat den senaste tiden (ett påstående som inte stämmer, enligt tillgänglig statistik).

”Stort misstag att låta miljoner människor som så starkt och våldsamt förändrat deras kultur komma in. Vi vill inte att det som hänt med invandring i Europa ska hända oss”, skrev Trump.

Tidigare har han avfärdat kritiken mot nolltoleransen.

– De kan vara mördare och tjuvar och mycket annat, sa han under ett tal på måndagen.

Även justitieministern Jeff Sessions har försvarat sig.

– Om du inte gillar det, smuggla inte barn över gränsen.

Samtidigt pågår en politisk strid i kongressen om en överenskommelse om migrationen, där Trumps motståndare anklagat presidenten för att ta barnen som gisslan för att nå en överenskommelse.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM