Turkiet

Erdogan segrare i valet i Turkiet

Av: 

Jenny Rydberg

Josefin Silverberg

NYHETER

Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan har utropat sig som segrare i valet i Turkiet.

– Vårt folk har anförtrott oss jobbet att leda landet, säger Erdogan enligt Reuters.

Erdogan fick mer än 50 procent av rösterna – därmed blir det inte en andra valomgång, rapporterar TT.

Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans AKP var förhandstippade att vinna valet i Turkiet. Muharrem Ince, som sitter i parlamentet för mitten-vänsterpartiet CHP, har varit hans främsta konkurrent.

För att vinna valet redan under den första omgången krävdes över 50 procent av rösterna. Enligt valmyndigheterna fick den nuvarande presidenten 52,5 procent av väljarnas röster, när 99 procent av valsedlarna räknats, rapporterar TT.

Därmed blir det inget av den andra valomgången som skulle ha hållits i juli, mellan de två kandidaterna som fått flest röster.

Utropade sig som segrare

Redan vid de första resultaten från rösträkningen hade Erdogan en stark ledning och under söndagskvällen utropade sig Erdogan som segrare i presidentvalet. Senare under kvällen utropade han också seger för AKP:s allians i parlamentsvalet.

– Vårt folk har anförtrott oss jobbet att leda landet. Jag hoppas att ingen kommer att försöka smutskasta resultatet och skada demokratin för att dölja sitt eget misslyckande, säger Erdogan enligt Reuters.

Klockan tre på morgonen lokal tid talade Erdogan från balkongen på AKP:s högkvarteret i huvudstaden Ankara.
– Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, säger han.

Oppositionen kritisk mot resultatet

Samtidigt är oppositionen kritisk till siffrorna. CHP:s Muharrem Ince uppmanade valobservatörer att stanna kvar vid vallokalerna under dagen för att hjälpa till att motverka valfusk.

Under måndagsförmiddagen uppger Ince att han accepterar valresultatet. Samtidigt varnar han för ratt Turkiet gett sig in på en farlig väg.

Efter att Erdogan utropat sig till segrare har också filmer spridits på sociala medier där anhängare till oppositionen bär på påsar med röstlappar som de säger inte har räknats, skriver Reuters.

Ekim Caglar är statsvetare och Turkietkännare.

– Det är svårt att kalla den här valrörelsen fri och rättvis. Både i statstelevisionen och i privata medier har oppositionen knappt synts till i förhållande till regeringspartiet AKP. Vi har också sett att valarbetare har attackerats, vilket har visats i rapporter av människorättsorganisationer. Det har varit en väldigt svår uppförsbacke för oppositionen, säger han.

I ett telegram gratulerar Rysslands Vladimir Putin Erdogans valseger.

"Den ryska statens ledare underströk att valresultatet helt och hållet bekräftar president Recep Tayyip Erdogans stora politiska auktoritet, och det breda stödet för den riktning som tagits under hans ledning för att möta Turkiets väsentliga sociala och ekonomiska utmaningar samt förbättra landets utrikespolitiska position", skriver det ryska presidentkansliet i ett uttalande, enligt TT.

Alternativa rösträkningar görs

Enligt Ekim Caglar kan resultat från alternativa rösträkningar få kritiken mot valresultatet att växa, om det visar sig att siffrorna från de alternativa rösträkningarna inte stämmer överens med de officiella resultaten.

– Vallagen i Turkiet ger möjligheten att enskilda medborgare kan få följa rösträkningen på plats och rapportera in det slutgiltiga resultatet av varje enskild valurna centralt, så att man får en alternativ rösträkning som står närmare oppositionen men som gör anspråk på att vara neutral. Många medborgare i Turkiet kommer jämföra de officiella valresultaten med de alternativa rösträkningar som oppositionspartier och civilsamhällesorganisationer har gått ihop och gjort.

56 miljoner registrerade sig för att rösta

– Om det visar sig vara en jättestor skillnad mellan rösträkningarna kommer man försöka gå till botten med vad det beror på och det kommer förmodligen riktas seriösa anklagelser om valfusk. Stämmer siffrorna överens kommer man gå tillbaka till att kritisera valrörelsen och att valarbetare frihetsberövats och attackerats fysiskt, fortsätter Ekim Caglar.

Runt 56 miljoner människor hade registrerat sig för att rösta i söndagens president- och parlamentsval.

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Turkiet

LÄS VIDARE

Svensk riksdagsledamot stoppad i Turkiet – skulle bevaka valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiet

Politik

Utrikespolitik

Recep Tayyip Erdogan

AKP