Räddade pojkarna deltog i böneceremoni

Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA/AP/TT
De tolv pojkarna och deras fotbollstränare under en presskonferens i Chiang Rai på onsdagen, där de berättade om sin upplevelser i grottan.

avTT

NYHETER

Flera av de pojkar som räddades från en grotta i Thailand har deltagit i en offentlig böneceremoni, dagen efter att de återförenats med sina familjer.

Ceremonin ägde rum i ett tempel i Mae Sai i norra Thailand där pojkarna bad för långa och goda liv, medan rummet fylldes av munkarnas mässande.

Pojkarna hedrade även dykaren och den tidigare marinsoldaten Saman Kunan, som dog i samband med den spektakulära räddningsinsatsen i grottan.

På onsdagen deltog de i en uppmärksammad presskonferens, direkt efter att de skrivits ut från sjukhuset. Där berättade de om hur de överlevt på regnvatten och försökt gräva sig ut innan de till slut hittades av dykare efter att ha suttit fast i grottan i nio dagar.

Deras familjer har råtts att freda pojkarna från ytterligare intervjuer tills de i lugn och ro kunnat återvända till sina vanliga liv. Men uppmärksamheten kring dem har inte stillats. Kamerorna smattrade när de anlände till templet, och filmbolag har redan anmält intresse för att filmatisera dramat.

Pojkarna och deras tränare gick in i grottsystemet Tham Luang efter en fotbollsträning den 23 juni och fastnade då kraftiga regn fick vattnet därinne att snabbt stiga. Räddningsinsatsen engagerade en hel värld och dykare lyckades till slut föra ut pojkarna genom flera vattenfyllda passager.