Frias från barnvåldtäkt av hovrätten

avTT

Foto: Fredrik Sandberg
En 18-åring som tidigare dömts för våldtäkt mot barn frias av hovrätten för västra Sverige. Arkivbild.

En 18-åring som av tingsrätten dömts för våldtäkt mot barn frias av hovrätten för västra Sverige, sedan Högsta domstolen gett honom möjlighet till en ny prövning. Orsaken är ny bevisning som väckt tvivel kring trovärdigheten hos flera vittnen.

Den åtalade, som då var 16 år, hade sexuellt umgänge med en 13-årig flicka i maj 2016. Han menar att det var på flickans initiativ, flickan menar att han tvingat henne. Under rättegången i tingsrätten hördes två vittnen som gav stöd till flickans version.

Den åtalade fälldes i tingsrätten för våldtäkt mot barn. Men efter det att domen vunnit laga kraft vände sig hans advokat till Högsta domstolen och begärde prövningstillstånd. Som skäl angavs att man hittat nya bevis i form av en chattkonversation, som visar att vittnena uppmanats ändra sina berättelser i rätten. HD skickade frågan till hovrätten som nu prövat målet.

Mot bakgrund av den nya bevisningen anser hovrätten att flickan och de två vittnena inte kan anses trovärdiga. Därför ogillas åtalet, domen från tingsrätten undanröjs och han slipper alla skadeståndskrav.

ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt