Man dömd till livstid för terroristattack i Finland

Av: Cecilia Wugk, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den man som knivdödade två kvinnor och skadade ytterligare åtta personer i centrala Åbo i Finland har dömts till livstids fängelse för terroristbrott.

Det är första gången som någon döms för att ha utfört en terrorattack i Finland.

Det var den 18 augusti förra året som 23-åriga Abderrahman Bouanane attackerade personer i Åbo med kniv. Vid terrordådet som inträffade på Salutorget och Trätorget i centrala Åbo mördades två kvinnor och åtta personer skadades, varav en svensk man.

Under rättegången erkände Abderrahman Bouanane två dråp och åtta dråpförsök men rätten valde att gå på åklagarens linje och dömde honom för terroristbrott och för två mord och åtta mordförsök.

Ville injaga fruktan

Enligt tingsrätten var det Bouananes avsikt att genom sina knivdåd injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, vilket är ett kriterium för terroristbrott. Han har bland annat hoppats på att terrororganisationen IS skulle ta på sig hans dåd.

Tingsrätten understryker att knivattacken var planlagd och skriver att Bouanane genomfört den på ett synnerligen rått och grymt sätt. Tingsrätten fäster uppmärksamhet vid att Bouananes telefon innehållit bilder från avrättningar och IS-relaterat material. Dessutom tog gärningsmannen med sig två knivar när han gick ut från en lägenhet i området S:t Karins och tog sig till Åbo centrum.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

Svensk man skadades

En av dem som skadades under dådet var svenske Hassan Zubier. Han skadades svårt när han ingrep för att stoppa attacken.

Han var sig i Åbo tillsammans med sin sambo, svärmor och sin bara några månader gamla son. När sällskapet var vid Salutorget såg de hur en kvinna blev brutalt knivhuggen i halsen. När Hassan försökte rädda hennes liv knivhöggs han fyra gånger i ryggen.

Han belönades senare med en medalj av Finlands president Sauli Niinistö för sin hjälteinsats.

1 av 3 | Foto: Vesa Moilanen/TT
Blommor och ljus lämnade i Åbo efter knivattacken.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN