Bah Kuhnke: ”Äcklet vet inga gränser”

avMikaela Somnell

NYHETER

18 kvinnor anklagade i tisdags en känd kulturprofil för sexuella trakasserier och övergrepp i en artikel i DN.

Det gör kulturministern Alice Bah Kuhnke, som delat ut en kunglig medalj till mannen, rasande.

”Jag ska undersöka om det går att ta tillbaka den”, skriver hon på Instagram.

Foto: Anna Tärnhuvud
Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke gästade under gårdagen Malou efter tio. Temat var #tystnadtagning – skådespelaruppropet mot sexuella trakasserier – och hela #metoo-rörelsen.

Där blev kulturministern utfrågad om den övergreppsanklagade ”Kulturprofilen”, som hon för inte alltför länge sedan delade ut en kunglig medalj till. Malou von Sivers undrade bland annat om det är möjligt att dra tillbaka en medalj.

Alice Bah Kuhnke skriver nu på sin Instagram:

”Jag sa som det var, att det hela är fruktansvärt och att det första jag satte igång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka”.

Rekommenderades av Per Wästberg

DN avslöjade i går att författaren och ledamoten av Svenska Akademien, Per Wästberg, ”med kraft” rekommenderade att den utpekade mannen skulle tilldelas en kunglig order.

I ett brev till riksmarskalken Svante Lindqvist hyllar Wästberg mannens bedrifter och beskriver hans insats inom kulturen som ”enastående”.

”Skulle svida i den förbannade ytligheten”

Bah Kuhnke avslutar sitt Instagram-inlägg med att dela ut några kängor:

”Det skulle svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet vet inga gränser.”

ARTIKELN HANDLAR OM