Per Bolund vill begränsa SMS-lånen: ”Har varit en oacceptabel lekstuga”

I dag presenterar regeringen nya regler för att förhindra att folk skuldsätter sig genom SMS-lån.

Bland annat vill de att ett maxtak på 40 procent för snabblån ska införas och att reklamen inte ska få locka konsumenter att ta oöverlagda beslut.

– Det har varit en oacceptabel lekstuga med ockerräntor. Det är inte acceptabelt att människor hamnar i en ohållbar ekonomisk situation för lång tid framåt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Per Bolund (MP).
Per Bolund (MP).

Regeringen menar att det är oacceptabelt att SMS-låneföretagen utnyttjar de mest utsatta konsumenterna. I dag presenteras därför ett förslag om åtgärder för att skydda konsumenterna från överbelåning.

Nivån på räntetaket föreslås ligga 40 procent högre än referensräntan. I dagsläget finns ingen högre gräns för räntorna för så kallade högkostnadskrediter, snabblån som kan ha en effektiv ränta på flera tusen procent.

Regeringen vill också att det ska bli förbjudet att ta ut en avgift istället för dröjsmålsränta.

– Det har inte funnits någon begräsning i hur hög räntan ska vara. Det har varit en oacceptabel lekstuga med ockerräntor, det är inte acceptabelt att människor hamnar i en ohållbar ekonomisk situation för lång tid framåt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i AB Morgon.

Reklamen ska inte få locka till dåliga beslut

På frågan om varför regleringar inte föreslagits tidigare riktar han kritik mot Alliansregeringen.

– Egentligen är det en fråga man ska rikta till den förra regeringen. De första snabblånen kom 2006. Det är ganska tydligt när man ser reklamen på tv att den är vilseledande. Det marknadsförs som att man bygger upp en buffert när man egentligen tar ett lån med hög ränta, säger Per Bolund som också vill införa regler för hur SMS-lånen marknadsförs.

”Kan fortfarande finnas fog för vissa snabblån”

Att regeringen i förslaget landar på just 40 procent motiverar han med att det fortfarande kan finnas behov av snabblån, men under mer reglerad form.

– Det är under ganska korta tider som man tar det här lånen. Vi tror att det finns fog för att ta snabba lån i vissa situationer, marknaden kan behövas, men inte med de orimliga räntor som funnits hittills.

Nu hoppas han att de oseriösa aktörerna kommer att försvinna från marknaden.

– Inför man detta försvinner de oseriösa aktörerna som bara vill göra snabba pengar. Det kommer innebära en större trygghet för konsumenterna.

Lagrådsremissen som regeringen presenterar föreslås träda i kraft den första september 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE