Trump kan starta nytt uppror i Mellanöstern

avKarin Ahlborg

Till veckan kan president Trump starta nya uppror i Mellanöstern.

Erkänner han Jerusalem som huvudstad i Israel kan han sätta eld på en krutdurk:

– Det kommer att fördärva hela fredsprocessen, varnar Palestinas president Abbas i ett uttalande.

Under sin presidentkampanj lovade Donald Trump att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

En seger för Israel och ett dråpslag för Palestina.

Nu har vallöftet inte infriats men källor i Washington uppger för AFP att man kan förvänta sig att Trump istället erkänner Jerusalem som huvudstad i Israel.

Trump står väldigt nära Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och brukar i olika sammanhang kalla honom för ”min vän Bibi”.

Ända sedan 1995 finns det ett beslut i USA att ambassaden ska flyttas till Jerusalem från Tel Aviv, där samtliga andra länders beskickningar finns.

Undantag

Men var sjätte månad har president efter president skrivit under ett undantag mot beslutet. Donald Trump har signerat det en gång under sitt presidentskap och på måndag är det dags igen.

Veckan därpå reser vicepresident Mike Pence till Jerusalem och det förväntas att Trump håller ett tal dessförinnan och erkänner Jerusalem som huvudstad.

Palestinas president Mahmoud Abbas har via talesmän sagt att en sån handling ”fördärvar hela fredsprocessen”.

Han har vid två tillfällen tidigare sagt att en flytt av USA:s ambassad skulle ”öppna helvetets portar”.

”Återuppliva intifadan”

Aboul Gheit, generalsekreterare i Arabförbundet, höjer samma varningens finger:

– Nu säger vi klart och tydligt att en sån handling inte är rättfärdigad... Den kommer inte att tjäna fred och stabilitet utan göda extremism och våld, skriver han i ett uttalande som publicerats på Arabförbundets hemsida.

Den palestinska rörelsen Hamas, som är terroriststämplad i EU, USA, Kanada, Egypten och en rad andra länder, säger rent ut att ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad eller att USA flyttar sin ambassad dit blir starten för en ny intifada:

– Vi varnar för en sån handling och uppmanar Palestinas folk att återuppliva intifadan om dessa orättfärdiga beslut genomförs, säger rörelsen i ett uttalande, enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jerusalem

Hamas

USA

Israel