Bilderna avslöjar: Senaste roboten är störst hittills

avJoakim Magnå

NYHETER

Nordkorea använde en ny typ av robot i sin senaste provuppskjutning.

Bilder som diktaturen släppt visar att projektilen är störst hittills.

”Endast ett fåtal länder kan producera robotar av den här storleken och Nordkorea blev precis medlem i klubben”, skriver robotexperten Michael Duitsman på Twitter.

1 av 4 | Foto: 朝鮮通信社 / TT NYHETSBYRÅN
Hwasong-15, Nordkoreas nya robotmissil.

I onsdags, lokal tid, sköt Nordkorea upp ännu en interkontinental ballistisk robot ICBM). Den statliga nyhetsbyrån KCNA beskriver roboten som den hittills kraftfullaste, bestyckad med en ”superstor tung stridsspets”, och kapabel att nå USA:s fastland.

Nordkorea kallar den nya roboten Hwasong-15.

Att det rör sig om en ny typ av robot bekräftas av den amerikanska militären. Två militärtjänstemän uppger för CNN att amerikanerna benämner projektilen KN-22. De två interkontinentala ballistiska robotar som provsköts i juli kallas KN-20.

Bilder, som diktaturen släppte på torsdagen, visar att roboten är större än tidigare.

Kim Jong-uns mål är att utveckla en kärnvapenbärande robot som kan nå USA. För det krävs även avancerad styrteknik och bränsletillförsel.

– Nordkorea fortsätter att utveckla sin ICBM på ett metodiskt och pragmatiskt sätt genom ständiga framsteg, säger Joseph Bermudez på 38 North, ett Washington-baserat projekt för att övervaka Nordkorea, till Reuters.

En källa inom den amerikanska underrätelsetjänsten berättar för Reuters att roboten verkar ha ett mer effektivt bränslesystem än tidigare versioner.

”Tydliga skillnader”

Roh Jae-cheon, talesperson för den sydkoreanska militären, förklarar att det krävs ytterligare analys för att fastställa Hwasong-15:s fulla kapacitet.

– Vår initiala analys av fotografierna visar att det är tydliga skillnader mellan Hwasong-15 och Hwasong-14 när det gäller hur stridsspetsen ser ut, skarvarna mellan robotens första och andra del samt den övergripande storleken, säger Roh på en pressträff.

Enligt Nordkorea nådde roboten som högst 4 475 kilometer och flög 950 kilometer under 53 minuter, innan den slog ner i Japanska sjön.

”Det här är en väldigt stor robot. Betydligt större än Hwasong-14 från tidigare i år”, skriver robotexperten Michael Duitsman vid Middlebury College på Twitter och fortsätter:

”Och jag menar inte ’stort för Nordkorea’. Endast ett fåtal länder kan producera robotar av den här storleken och Nordkorea blev precis medlem i klubben.”

4 saker du kanske inte visste om Kim Jong-un 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM