Polen, Tjeckien och Ungern inför EU:s domstol efter vägran

Foto: JERKER IVARSSON
Flyktingar på en tågperrong i Ungern

avEbba Thornéus, TT

NYHETER

EU-kommissionen drar nu Polen, Tjeckien och Ungern inför EU:s domstol efter deras vägran om att ta emot flyktingkvoter.

De tre länderna har misslyckats med att ta emot sin andel av de asylsökande som det gemensamt beslutats om under hösten 2015

Länderna riskerar nu att få dryga böter om de fortsätter vägra.

Beskedet kom under torsdagsförmiddagen.

Tidigare har EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos hotat med att de tre länderna, Polen, Tjeckien och Ungern, kan ställas inför rätta om de inte börjar följa beslutet gällande omfördelning av asylsökande.

– Om medlemsländer som inte alls omfördelat asylsökande, eller inte gjort det på länge, inom de kommande veckorna inte ändrar sin inställning, så måste vi överväga det sista steget i fördragsbrottsförfarandet: att ställa Polen, Ungern och Tjeckien inför rätta, har Avramopoulos tidigare sagt.

Samtliga tre länder har tidigare motsatt sig det gemensamt solidaritetsavtal som undertecknades av EU:s migrationsministrar under ett ministermöte i Bryssel under hösten 2015. Avtalet handlar om att omfördela de runt 160 000 asylsökande som då anlände till Grekland och Italien tidigare under året.

En överträdelseprocedur mot de tre länderna inleddes redan i somras, men de tre länderna har ”inte gett några indikationer om att de tänker bidra”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Länderna riskerar nu därför att få dryga böter från EU-domstolen.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU