Pasjinian nominerad till premiärminister

avTT

Foto: Sergei Grits/AP Photo
Oppositionspolitikern Nikol Pasjinian talade till sina anhängare som demonstrerade i Armeniens huvudstad Jerevan på söndagen.

Oppositionspolitikern Nikol Pasjinian har tagit ett steg närmare sin ambition att bli premiärminister i Armenien. Han har nu formellt nominerats som kandidat till posten av sina anhängare.

Nikol Pasjinian, som uppmanade till de protester som fick Serzj Sargsian att avgå som premiärminister efter bara elva dagar på posten, är den ende kandidaten till posten.

För att bli vald behöver Pasjinian få 53 av parlamentets totalt 105 röster. Hittills har alla partier utom det styrande Republikanska partiet ställt sig bakom hans kandidatur. Men fortfarande krävs det att övertyga sex parlamentariker från det styrande Republikanska partiet om att rösta på honom för att han ska bli vald till premiärminister.

På måndagen sade Pasjinian till reportrar på plats i parlamentsbyggnaden i huvudstaden Jerevan att han för samtal med "alla politiska läger".

– Vi står inför uppgiften att lösa en politisk kris i landet, sade han.

På söndagen samlades tiotusentals människor på ett torg i huvudstaden Jerevan för att uttrycka sitt stöd för Pasjinian. Demonstranterna blockerade gatorna kring torget, spelade musik och skanderade slagord mot det styrande Republikanska partiet.

Pasjinian talade till demonstranterna och förklarade sig redo att axla premiärministerposten.

– När jag ser er i ögonen kan jag säga att jag är redo att axla ansvaret som premiärminister, sade han.