Tiotusentals sörjer Winnie Madikizela-Mandela

avTT

Foto: Themba Hadebe/ AP/ TT
Winnie Madikizela-Mandelas kista har rullats in på Oralndo-arenan i sydafrikanska Soweto där det hålls en ceremoni innan begravningen, som äger rum senare på lördagen.
Foto: Jerome Delay/ AP/ TT
Ceremonin på Orlando-stadion, där Winnie Madikizela-Mandelas minne hedrades, har lockat tiostusentals människor.

I dag begravs Winnie Madikizela-Mandela, en av de mest högprofilerade aktivisterna i sydafrikanernas kamp mot den vita apartheidregimen. Många minns henne för hennes politiska insatser, men Madikizela-Mandela var samtidigt en omstridd person i sitt hemland.

Många tusen människor har samlats i en ceremoni på Orlando-stadion i hennes hemstad Soweto, för att hedra minnet av den både älskade och skandalomsusade frihetskämpen.

Bland deltagarna finns sympatisörer från både regeringspartiet ANC och det vänsterpopulistiska oppositionspartiet EFF liksom representanter från flera afrikanska länder samt människorättsaktivister.

En av ceremonins mer kontroversiella deltagare är den brottsanklagade ex-presidenten Jacob Zuma, som möttes av burop när hans närvaro blev känd för publiken.

Begravningen av Madikizela-Mandela markerar slutet för den sorgeperiod som inleddes när hon dog den 2 april.

Winnie Madikizela-Mandela var tidigare gift med den sydafrikanske frihetskämpen och expresidenten Nelson Mandela, som satt inspärrad i 27 år och släpptes 1990. Hon blev känd över hela världen för sin kamp för att få sin dåvarande make fri och kämpade även intensivt för svarta personers rättigheter i sydafrikanska kåkstäder.

Men hon var också en kontroversiell figur som fick sitt rykte skamfilat. Bland annat befanns hon 1991 skyldig till medhjälp till mordet på en 14-årig pojke, som hade kidnappats av Madikizela-Mandelas beryktade livvakter. Hon dömdes först till sex års fängelse, men straffet mildrades senare till böter.

Hon blev 81 år gammal.