Professor vittnade till tv-läkarens fördel

NYHETER

”Bedövningsmedlet kan orsaka sexuella drömmar”

Bedövningsmedlet Propofol kan orsaka hallucination och sexuella drömmar.

Det hävdade professor Lars Wiklund när han hördes som sakkunnig i rättegången mot den våldtäktsanklagade plastikkirurgen i Malmö.

- Det här var till vår fördel, sa mannens advokat till Aftonbladet.

I dag fortsatte rättegången bakom lyckta dörrar i Malmö tingsrätt. Under gårdagen hördes den 23-åriga kvinnan som hävdar att hon våldtagits av läkaren när hon befann sig i ett nedsövt, hjälplöst tillstånd. I dag var det den anklagades tur att ge sin version av händelsen. Precis som i går kom mannen till tingsrätten elegant klädd i kostym och slips. Hans anhöriga fanns med i rättssalen.

Nöjd med vittnesmålet

Läkaren har hela tiden hävdat att den 23-åriga kvinnan drabbades av hallucinationer och sexuella drömmar i samband med nedsövningen. Någon våldtäkt ska enligt honom aldrig ha ägt rum. Att spår av läkarens sperma upptäckts i kvinnans slida förklarar han med att sperman redan fanns på hans fingrar när han utförde behandlingen.

Till kirurgens fördel vittnade i dag Lars Wiklund, professor i anestesiologi och intensivvård vid Uppsala universitet. Läkarens försvarare Mikael Nilsson var mycket nöjd med vittnesmålet.

– Det här var till vår fördel, att man kan få hallucinationer och sexdrömmar av den här medicinen, sa han till Aftonbladets reporter på plats.

Under lunchuppehållet hävdade både försvararen och åklagaren att parterna ändrat sina berättelser under förhandlingens gång.

Hjälplöst tillstånd

Våldtäkten som mannen anklagas för ska ha ägt rum i maj i år när den 23-åriga kvinnan besökte läkaren för ett kosmetiskt ingrepp. Läkaren sövde henne med medlet Propofol. Enligt kvinnans version våldtogs hon sedan av läkaren när hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd. Hon har begärt 450 000 kronor i skadestånd.

Läkaren, som är känd från ett tv-program, är anmäld för ytterligare sju sexuella övergrepp och våldtäkter. Både anställda och patienter har sagt till polisen att mannen har utnyttjat dem.

Under eftermiddagen ska ytterligare vittnen och experter höras. Bland annat den läkare som undersökte kvinnan efter den anmälda våldtäkten. Rättegången avslutas den tredje september.