Nyheter

Hemlig agent löste gisslandramat

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Bilder visar mystisk "sunglass man"

Han pekas ut som den som förhandlade med talibanerna om sydkoreanerna som hölls gisslan.

Men den sydkoreanska regeringen vägrar avslöja hans identitet.

Den mystiske mannen kallas i medierna för "the sunglass man".

Hans hår är välkammat och han är klädd i kostym och slips. Flera bilder visar den mystiske mannen, alltid i mörka solglasögon. Det har lett till att han fått sitt smeknamn "sunglass man".

Det är han som har lett förhandlingarna med talibanerna om de 19 sydkoreanska gisslan. I nästan sex veckor satt de fångna i Afghanistan. Denna veckan kunde "sunglass man" meddela att kidnapparna gått med på att släppa samtliga gisslan.

Många undrar vem den mystiske mannen är , men trots efterforskningarna har journalisterna inte fått något konkret svar på frågan.

– Han är en tillfälligt anställd person. Han arbetar egentligen inte för oss, sa en anonym källa vid sydkoreanska utrikesdepartementet.

Hemlig agent

Tidningen Chosun Ilbo rapporterar att mannen troligtvis är en hemlig agent, anställd vid det sydkoreanska nationella underrättelseväsendet NIS i Seoul.

Enligt tidningen uppger en hemlig källa vid NIS att många agenter därifrån har skickats till Afghanistan för att hjälpa till i arbetet med att få gisslan frigivna. Men det är oklart om "sunglass man" arbetar för NIS.

– Vi kan inte kommentera om den här personen är anställd av oss eller ej, säger den anonyma källa enligt nyhetsbyrån AP.

Enlig hemliga källor har NIS i flera års tid förberett sig för den här typen av situationer, ända sedan en sydkoreansk medborgare kidnappades och dödades i Irak 2004.

I dag blev det också känt vad Sydkorea fick punga ut med för att få gisslan fri - nära 14 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: