Vännerna återförenade

NYHETER

Nu söker han ungdomsförälskelsen Mona genom Family.se

Foto: Nu hoppas Lars-Eric också att Mona hör av sig.

Lars-Eric efterlyste sin ungdomsvän Örjan genom Sommarextra på Aftonbladet.se.

Dagen efter ringde Örjan upp Lars-Eric.

– Jag trodde knappt mina öron. Detta blev över förväntan, så nu har jag lagt om mina planer för helgen. Jag åker och träffar honom.

När Lars-Eric Digemo flyttade till Norrköping ifrån hemstaden Mantorp och bytte efternamn tappade han kontakten med ungdomsvännen Örjan Svensson.

– Jag for ut på sjön som kock åt 33 man. När kärleken så småningom drog mig hemåt hade Örjan redan gift sig och byggt villa.

Nu när vännerna avklarat familjebildning och arbetslivet hoppas Lars-Eric, 65 år, att de ska återuppleva gamla minnen från raggaråldern igen.

– Jag minns speciellt en gång, 1958, när vi av en slump möttes upp på våra motorcyklar och bestämde oss för att dra ner till Kristianstad och titta på ett motorcykellopp som varade två dagar. Vi sov under en presenning i ett ruggigt och kallt järnvägsmagasin. Under loppet blev det nästan upploppsstämning - på den tiden räckte det med att man hade vegakeps och skinnjacka för att räknas till buset - och vi blev jagade av den ridande polisen med sina sablar dragna.

Det var Örjans sambo som hade läst Sommarextra på Aftonbladet.se och känt igen honom på bilden.

– Dagen efter jag lagt ut efterlysningen ringde Örjan. Det gick väldigt fort. Jag har försökt efterlysa honom två gånger förut, via lokalradion, utan att lyckas.

I dag, lördag, åker Lars-Eric till Jönköping för att umgås med bästa vännen från 14 till 25 års ålder.

– Jag har höga förväntningar. På telefonen förflöt en halvtimme väldigt fort, vi hade många roliga minnen att prata om.

Nu söker Lars-Eric nästa person på bilden genom Family.se.

– Mona var den första riktiga förälskelsen.

Mona ville studera till jurist.

– Mona tyckte brottsligheten var för hög redan då, berättar Lars-Eric Digemo. Nu är jag nyfiken på hur det gick med hennes planer.

Louise Waserbrot