Nu startas första ”Städuniversitetet”

NYHETER

Städboom efter skatteavdraget

Antalet nya företag i städbranschen ökar i rekordfart. Nu startar också landets enda städutbildning för hotell och hushållsnära tjänster. ”Städuniversitetets” första klass är redan fullbokad.

Foto: Peter Zackariasson och Anette Karlsson startar Sveriges första utbildning i hushållsnära tjänster i Göteborg.

Bakom den unika satsningen står Folkuniversitetet och Medborgarskolan – och det nya avdraget för hushållsnära tjänster som infördes i somras.

– Idén fanns visserligen redan innan det nya förslaget presenterades, men det blev ju ännu mer intressant med den införda skattereduktionen, säger Annette Karlsson, verksamhetschef vid Medborgarskolan.

Möjligheter för arbetslösa

De 40 platserna har redan bokats upp av Lärjedalens stadsdelsförvaltning. Tanken är att utbildningen – som bland annat omfattar städ, tvätt, strykning, kemikalier, housekeeping, samhällsorientering och jobbcoaching – ska ge arbetslösa möjligheter till jobb.

– Vi har redan företag som hört av sig och visat intresse för att anställa personer som gått skolan, säger projektledaren Peter Zackariasson.

Utbildningen är sex månader, varav två är praktik på bland annat hotell. Men redan nu finns planer på att starta kortare varianter med vidareutbildning för städföretagens anställda. Förfrågningar har kommit från flera intressenter.

– Vi vill inte gå ut med några namn ännu men vi planerar självklart för en fortsättning av verksamheten också nästa höst, säger Peter Zackariasson.

Urban Tjernberg