250 000 flyr undan elden

NYHETER

Människor får flyttas med skolbussar och ambulans i södra Kalifornien

De bränder som rasar i Kalifornien är så omfattande att 250 000 människor nu måste evakueras från sina hem, skriver nyhetsbyrån AP.

Skolbussar och ambulanser har fått rycka in för att flytta hundratals patienter från ett sjukhus och vårdhem. De kraftiga ökenvindarna har fått de kraftiga bränderna att rasa än mer, och nu evakueras cirka en kvarts miljon människor från södra Kalifornien, uppger AP.

Kan nå kusten

Elden har slukat ungefär 100 000 tunnland runt San Diego-området, uppger CNN. Och det verkar inte mattas av än på ett tag.

– Situationen fortsätter att försämras. Det verkar som om branden kan nå kusten innan det är klart, säger brandchef Bill Metcalf till CNN.

Nu har lågorna slukat hem i Escondido, Rancho Bernardo, Poway, Forest Ranch och Lake Hodges.

– Det är fler hus som brinner än vad vi har folk att bekämpa den med, säger Bill Metcalf till CNN.

Myndigheterna uppmanade på måndagen de boende att följa evakueringsplanen och att undvika att ringa på sina mobiltelefoner. Linjerna kan bli överbelastade och människor vädjades också att inte ringa larmnumret 911 i onödan. Skolor i hela regionen tillsammans med Qualcomm Stadium höll öppet för att ta emot de människor som flytt sina hem.

Många hemlösa

Hittills har bränderna kostat minst en person livet och skadad dussintals fler. Hur många som hittills har blivit hemlösa är oklart.

– Många människor kommer att förlora sina hem i dag, säger Lisa Blake, vid San Diegos brandkår, till AP.

Kaliforniens guvenör Arnold Schwarzenegger har utlyst katastroftillstånd i sju sydligt belägna kommuner.

– Vinden är vår fiende nummer ett just nu, sa han i en presskonferens.