Seriemördare misstänks för två nya mord

NYHETER

Ska höras av polisen om dödsskjutningen

1 av 2 | Foto: DÖMD Han kan vara en av Sveriges värsta seriemördare. Nu vill svensk polis höra 24-årige Goran Kotaran för ytterligare två mord i Malmö.

Han är 24 år och dömd för fyra mord – två i Sverige och två i Bosnien.

Nu misstänks Goran Kotaran för ytterligare två mord i Malmö.

Om misstankarna stämmer är han en av Sveriges värsta seriemördare.

Nitton år gammal mördade Goran Kotaran i mars 2002 den 24-årige Robert Bengtzén i Göteborg.

Drygt tre månader senare sköt han 18-årige Amin Mosavi till döds i det så kallade Persiennemordet, också det i Göteborg.

Han dömdes för de båda morden till rättspsykiatrisk vård, men släpptes fri i maj 2005, efter bara nio månaders vård, och utvisades till Bosnien.

Efter bara ett år i Bosnien greps Kotaran på nytt och i somras dömdes han av domstolen i Banja Luka till sexton års fängelse för två nya mord, på den hemlöse Sead Kanurica, 49, och Predrag Vrban, 31. Kotaran åtalades för ytterligare ett mord, på Aleksandar Acimovic, 22, men friades på den åtalspunkten.

Nu är den fängslade Kotaran på nytt huvudmisstänkt i två svenska mordutredningar.

Goda vänner

I november 2001 hittades den 23-årige Sasa Vucicevic skjuten till döds vid Bulltofta i Malmö.

Polisen la efter ett par månader ner utredningen eftersom ”spaningsuppslag saknades”. Mordoffret var god vän med Kotaran och enligt polisen i Banja Luka har Kotaran i förhör erkänt att han dödade Vucicevic. Motivet? Han sa att Kotarans mamma ”var snygg”.

Bara två månader senare, i januari 2002, hittades Davor Smailagic, 27, mördad i skogen ett par mil norr om Malmö. Hans kropp bar dock inga synbara skador och polisen la ner utredningen.

Polisen har länge kopplat samman de två morden, då offren båda umgicks i samma kretsar i Malmös undre värld.

Nu, drygt fem år senare, har internationelle åklagaren Peter Ståhl begärt rättslig hjälp i Bosnien för att kunna förhöra Kotaran om de två skånska morden.

Goran Kotarans advokat Nenad Balaban bekräftar för Aftonbladet att svenska myndigheter begärt att få förhöra honom i fängelset. När förhöret kommer att äga rum är ännu inte bestämt.

Eric Tagesson