I dag fortsätter Riccardorättegången

NYHETER

Första rättegångsdagen om dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani blev dramatisk när en åhörare hotade en av de åtalade pojkarna.

I dag, onsdag, fortsätter rättegången.

Foto: Riccardo Campogiani.

Fem 16-åriga pojkar står åtalade. Fyra av dem anklagas för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Den femte åtalas för misshandel och anstiftan till grov misshandel. Han misstänks ha hejat på och uppmanat de andra att sparka och slå Riccardo.

Åtalad hotades

Under rättegångens första dag, i fredags, hotades en av de åtalade pojkarna av en man bland åhörarna. Mannen formade handen som en pistol och riktade den mot pojken. Utanför rättssalen ska han ha sagt att han skulle ta livet av den åtalade. Mannen greps av polisen för olaga hot.

Klockan 9.00 på onsdagen drog förhandlingen i gång igen. Under förmiddagen fortsatte förhören med de fem åtalade 16-åringarna. På eftermiddagen kommer troligtvis vittnen att höras.

– Det kommer att vara stängda dörrar ända fram till slutpläderingarna, säger Susanna Vidlund, aftonbladet.se:s reporter på plats.

Skyddad identitet

Anledningarna till de lyckta dörrarna är enligt Åke Broné, försvarare till en av pojkarna, de åtalades ungdom och det allvarliga brott de misstänks för.

– Med öppna dörrar skulle även ett frikännande kunna innebära en stämpel för resten av livet, säger Åke Broné.

Hur har din klient påverkats av mediabevakningen?

– Framför allt har han påverkats av hotbilden mot honom och hans familj. I fredags ansökte vi om skyddad identitet för honom, säger Åke Broné.

Det var hans klient som hotades under rättegången i fredags. På grund av hotbilden får pojken polisskydd under transporterna till och från tingsrätten.