Soldater bort från Rangoons gator

NYHETER

Juntan öppnar för samtal med Aung San Suu Kyi

Rangoon Burmas militär drog in de flesta soldaterna från gator och torg i Rangoon på söndagen, i uppenbar övertygelse om att protesterna nu är över.

Gatorna förblev ovanligt lugna och de få som var ute ville inte uttala sig. De sade att de fortfarande känner oro.

De sista barrikaderna revs på gatorna kring pagoderna Shwedagon och Sule, centrum för de mestadels stillsamma demonstrationerna.

Internet var fortfarande stängt. Det var via webben som dramatiska bilder av soldater som angrep demonstranter spreds över världen.

En glimt av hopp för demokratiförkämparna i Burma var juntaledaren Than Shwes trevare om samtal med demokratiledaren Aung San Suu Kyi. Det är första gången militären erbjudit sig att tala med Nobelpristagaren, som hållits inspärrad i många år.

Men villkoren var svårsmälta för Suu Kyis organisation Nationella förbundet för demokrati (NLD): militären kräver att hon först ger upp all ”konfrontation” och sitt stöd till internationella sanktioner mot Burma.

Nyan Win, talesman för NLD, sade att erbjudandet trots allt kan innebära en öppning ”för samtal om samtal”.

– Det är en väsentlig förbättring jämfört men tidigare. De har aldrig gjort några utfästelser tidigare om att tala med henne, sade han.

Burmas statskontrollerade tidningar rapporterade att 78 personer har tagits i förhör i Rangoon, misstänkta för att ha deltagit i protesterna. Samtidigt har 1216 personer som ”omedvetet” deltog släppts efter att ha skrivit på löften om att inte delta mer. 398 av de 533 munkar som gripits i klosterrazzior runtom i staden har frigetts enligt rapporterna.

Det fanns ingen uppgift om antalet gripanden och frigivningar i andra städer. Nyan Win sade att en framträdande medlem av NLD greps i Mandalay natten till söndagen.

TT