Skola stängs för att skydda elever från smällare

NYHETER

12-årig flicka har redan skadats av raket på i Landskronaskola

En 12-åring flicka fick krutstänk i ögonen sedan en raket avfyrades på skolområdet och en städerska chockades när en hemmagjord smällare gick av i hennes närhet.

Elever på Gustav Adolf-skolan i Landskrona gick hem av rädsla, och i morse stängdes skolan av huvudskyddsombudet.

Sedan en tid tillbaka har skolan haft problem med hemmagjorda smällare och raketer som fyras av inne i skolans lokaler. Senast i onsdags höll det på att gå riktigt illa då en smällare slängdes från trapphuset och ner i källaren, där en städerska inte hann undan.

– Hon chockades rejält och fick åka till sjukhus med en städledare, bland annat för att kolla så att inte hörseln skadats, säger rektor Patrik Helgesson till Landskrona Direkt.

Skolan har haft problem med smällare förr, men i år har situationen förvärrats i och med att elever börjat demontera raketer för att göra egna smällare.

Fick krutstänk i ögonen

Måndagen före jul skadades en 12-årig elev av krutstänk i ögonen från en raket inne i skolan, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt polisanmälan som skolan då gjorde avfyrades fem raketer och två smatterband inne i skollokalerna, och skapade besvärande rökutveckling. Två elever, 15 och 16 år gamla, ska enligt skolan vara misstänkta för dådet, skriver HD.

Också incidenten när städerskan chockades är polisanmäld.

På torsdagsmorgonen beslutade huvudskyddsombudet att stänga skolan med anledning av säkerheten för elever och personal.

— Huvudskyddsombudet har stängt skolan och arbetsmiljöverket är på väg hit. Vi vet inte hur länge skolan kommer att vara stängd. Nu ska vi ta kontakt med samtliga föräldrar för att berätta att det informationsmöte klockan 18 i idrottshallen, säger Barn- och ungdomsförvaltningens chef i Landskrona, Ylva Rundström till Helsingborgs Dagblad.

Rädda att gå till matsalen

Nu har flera av eleverna på skolan med klasser upp till årskurs nio tröttnat på situationen. Landskrona Direkt har fått ett mejl från en elev som uppger att många är rädda för att gå i korridorerna och till matsalen. Några ska ha beslutat sig för att strejka på grund av smällarna.

– Det stämmer att några elever gick hem idag. Jag förstår om de är rädda men vi har inte gett någon tilllåtelse till detta. Det är bara att hoppas att de tagit hem skolböcker så att de inte blir efter, säger Patrik Helgesson till Landskrona Direkt.

Den aktuella skolan har dragits med mobbing-problem förr. I december strejkade ett antal kvinnliga elever för att protestera mot mobbing och trakasserier de utsattes för på skolan.

Karin Thurfjell