”Självklart att vara pappaledig”

NYHETER

En av fem väljer att vara hemma med sitt barn

Allt fler pappor tar föräldraledigt. I Malmöregionen har antalet nästan fördubblats sedan 1999.

– Det var en självklarhet att vara hemma, man märker snabbt vilken skillnad det gör i relationen till Albin, säger Andreas Lundström, 33, pappaledig.

Foto: Andreas Lundström är pappaledig med sin ettårige son Anton. ”Jag kan inte förstå dem som inte vill vara lediga”, säger han.

1974 togs 0,5 procent av föräldradagarna ut av män. I dag väljer var femte pappa att stanna hemma med barnen, visar siffror från Försäkringskassan.

– Det sker en stadig ökning och det finns ingenting som tyder på att det inte kommer att fortsätta så, säger Mats Matsson, riksansvarig för föräldraförsäkringar på Försäkringskassan.

Bland storstadsregionerna är Stockholmspapporna bäst på att att vara föräldralediga. Men flera skånska kommuner ligger i botten, bland andra Malmö, Helsingborg och Landskrona.

– Man pratar mer om det i dag, men det kan skilja sig mellan regionerna hur pass mycket uppmärksamhet ämnet får. Men vi arbetar aktivt med att informera unga föräldrar om regelverket, säger Mats Matsson.

Andreas Lundström från Lund är just nu pappaledig med sin ettårige son Albin. Andreas jobbar som ingenjör inom byggbranchen och fick ett positivt bemötande från sina chefer när han begärde pappaledigt.

– Det var ingen stor grej, det var helt okej från ledningen.

För honom var det ett självklart val att vara hemma.

– Jag kan inte förstå dem som inte vill vara lediga. Man går miste om så mycket om man inte är hemma. Man får en speciell relation till sitt barn som jag tror skulle vara svår att få om jag inte varit hemma.

60 dagar är ”låsta”

Clarence Frenker, Kajsa Sigvardsson (.se)