Gick ut skolan med 3,3 i betyg

NYHETER

Men nya s-ledaren fick en 5:a i samhällskunskap

Den föreslagna s-ledaren Mona Sahlins förberedelser för en politisk karriär på vänsterkanten började redan i skolan.

Slutbetyget från gymnasieskolans treåriga samhällsvetenskapliga linje visar ett genomsnitt på 3,3 för Mona Andersson, numera Sahlin. Det må vara godkänt men på inga vis anmärkningsvärt.

Redan då, 1976, går det att ana den blivande partiledarens intressen: Högsta betyg, en femma, i samhällsvetenskap och engelska, fyror i socialkunskap, svenska, religionskunskap, filosofi och historia.

Så mycket bevänt med intresset för ryska blev det nu inte. Efter ett års studier hade hon en tvåa i ryska, liksom i b-språket franska.

Att matte inte är Mona Sahlins starka sida tycks ha stått klart redan under tiden på Södra Latins gymnasium. Det blev en tvåa i ämnet, liksom i naturkunskap.

Inte heller har hon gjort sig känd som en frisksportare. Det blev etta i gymnastik.

Högt betyg, en fyra, blev det däremot i musik. Kanske inte så konstigt, redan som tolvåring körade Mona Sahlin bakom Jan Malmsjö vid inspelningen av ”Hej Clown” som kom på andra plats i Melodifestivalen 1969.

Samma år som Mona Sahlin gick ut gymnasiet blev hon vice ordförande i Elevförbundet. Kanske hade hon där nytta av sitt specialarbete i samhällskunskap: Utbildning på Kuba.

Läs mer

Christina Lucas/TT