Svenskarna: Vi tror på dig, Reinfeldt

NYHETER

Förtroendet för Fredrik Reinfeldt är i stort sett obrutet - trots den senaste tidens turbulens.

Det visar Aftonbladet/Sifo som gjordes sent i går kväll.

Trots två ministeravgångar på tolv dagar är svenska folkets förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt fortfarande stort.

I augusti ställde Aftonbladet/Sifo samma fråga som i går kväll: Hur stort är ditt förtroende för Fredrik Reinfeldt? Då hade 52 procent stort eller mycket stort förtroende för moderatledaren.

I dag är det 49 procent. Nedgången är dock så liten att den ligger inom den statistiska felmarginalen.

Också bland sina egna väljare håller Fredrik Reinfeldt positionerna. För två månader sedan hade nio av tio m-sympatisörer stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt. Idag är de lika många.

Men förtroendet för statsministern tycks inte hänga ihop med att man tror att det blir lugn och ro framöver. Tvärtom, de flesta tror att tumultet fortsätter.

Hela 62 procent tror att fler statsråd kommer att lämna regeringen före nyår.

Fredrik Reinfeldts start som statsminister måste betraktas som den i särklass mest misslyckade på de senaste fyrtio åren. Ändå är svenska folkets förtroende för honom i det närmaste obrutet. Hur hänger det ihop?

En av arkitekterna

Förklaringen kan vara att handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò redan lämnat regeringen. Man kan tycka att det räcker att Fredrik Reinfeldt utan att protestera lät dem lämna regeringen. Särskilt som han själv varken kunde påverka deras hantering av tv-avgiften eller barnvakterna.

För finansminister Anders Borg och migrationsminister Tobias Billström tar Fredrik Reinfeldt däremot strid. Det beror sannolikt inte bara på att Borg tillhör statsministerns närmaste krets.

Han är en av arkitekterna bakom "de nya moderaterna".

Förklaringen är också att Reinfeldt och hans rådgivare sannolikt gjort bedömningen att svenska folket tycker att det räcker nu.

Media kan sluta rota i hur barnflickor och städerskor betalades för ett decennium sedan. Och i stället ägna sig åt viktigare saker.

Sifo telefonintervjuade i går kväll ett riksrepresentativt urval på 1000 personer över 18 år.

Lena Mellin