Svenskar fast på satanistmöte i Iran

NYHETER

Över 200 människor, däribland svenskar, har gripits vid en hemlig ”satanisk” konsert i Iran, rapporterar statliga medier.

Vid evenemanget fanns alkohol, ”obscena” cd och annat olagligt.

– De flesta gripna är välbärgade unga. De kom till denna fest med målet att uppleva en provokativ, satanisk konsert, säger polischefen Reza Zarei till tidningen Tehran-e Emrouz efter räden, som ska ha ägt rum i onsdags.

Ali Farhadi, åklagare i Karaj nära Teheran där evenemanget hölls, uppger att bland andra brittiska och svenska medborgare finns bland de ”cirka 230 gripna”.

Bland beslagen uppges finnas 150 flaskor alkoholhaltiga drycker, som är förbjudna i Iran, samt 800 ”obscena” musikskivor. Även andra typer av droger och ”olämpliga” klänningar ska ha hittats. De vågade klänningarna delades enligt myndigheterna ut till kvinnliga gäster, som sedan videofilmades i akt och mening att utsätta dem för utpressning.

Piskning på straffskalan

I straffskalorna för de misstänkta brotten finns böter, fängelse och piskning.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar ska vara gripna i Iran.

– Vi har inte fått någon information från myndigheter i Iran angående detta. Men ambassaden på plats håller på att undersöka saken, säger Anna Björkander på UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Enligt Björkander är det inte troligt att något besked om svenskarna kommer i kväll, eftersom de iranska myndigheterna har stängt.

– Men vi gör allt vi kan för att få fram information, säger hon.

Polischefen Zarei lät förstå att de gripna är utlandsiranier som är på besök i landet.

Polisoffensiv

Enligt iranska medier var det en fest med rock- och rapgrupper som blev föremål för en razzia. Det är vanligt, särskilt sommartid, att myndigheterna ingriper mot fester med västerländsk musik.

Sedan en tid tillbaka pågår i hela Teheran en polisoffensiv mot amoraliskt leverne. Lösa uppgifter om tillslag i Karaj har förekommit under veckan, men först på lördagen kom de statliga medierna med detaljerade redogörelser för festen.

TT , Mikael Stengård