"Som ler och långhalm"

NYHETER

"Patriks hem var som mitt andra hem"

Åke söker sin barndomsvän Patrik.

– Jag saknar min barndom, speciellt mina dagar med Patrik. Att få återuppleva en dag med Patrik och få träffa den genuint vänliga och trevliga Helén skulle fylla ett tomrum i min ryggsäck.

Foto: Patrik och Åke Bilden är från 1972, när Åke var sju. Patrik är sexåringen i mitten, killen till vänster är Åkes yngre bror Leffe.

Åke Holm söker sin barndomsvän Patrik Rasmusson som då bodde på Åkerbyvägen i Täby kommun 1983. Åke själv bodde då på Marknadsvägen (heter numera Gustavs Bergs väg) i Täby.

Patriks hem var som Åkes andrahem. Åke hade tre yngre syskon hemma, så umgänget med Patrik blev en äventyrsfylld strapats- och fantasirik fristad.

– Vi lekte med walkie-talkies, byggde modeller som vi sedan sprängde med kinapuffar och hittade på massor av fantasifyllda lekar. Vi var som ler och långhalm.

När pojkarna var lite yngre var leken ”otursfåglar” en av favoriterna.

– Patriks mamma Helén hade en snurrfåtölj som var ”välvd” i ryggen. Vi brukade vända den med ryggen mot golvet så att den fick fungera som båt. Fåtöljen (läs: båten) böljade och gungade i vågorna och vi (otursfåglarna) rumlade runt och ramlade ideligen av under magkrampande skrattanfall. Ibland hittade vi och gick iland på en öde ö. Vi upptäckte nya världar och trotsade alla möjliga faror, innan vi stolt återigen äntrade båten och seglade vidare på än värre stormande hav och böljande jättevågor.

Patrik och Åke kunde hålla på i timmar. Närmade sig klockan middagstid var det aldrig någon diskussion om var Åke skulle äta.

– Många var telefonsamtalen hem till mamma där jag talade om att Helén ville bjuda på middag. Helén ville inte sära på oss för länge för hon visste hur otroligt roligt jag och Patrik hade och hur mycket vi betydde för varandra.

Åke hoppas även att få återse Patriks mamma Helén. Han vill bjuda båda två på hemlagad middag.

– Den mycket tålmodiga och kärleksfulla Helén ska åtminstone få tillbaka EN av de många middagar hon bjudit mig på.

Åke saknar sina dagar med Patrik.

– Den tiden kommer aldrig mer tillbaka, men att få återuppleva en dag med Patrik, med en vandring i minnenas allé och att få träffa den genuint vänliga och trevliga Helén skulle fylla ett tomrum i min ryggsäck.

Känner du igen dig på beskrivningen i efterlysningen?

Mejla [email protected] så förmedlar vi kontakten!

Glöm inte att uppge vems efterlysning det är du svarar på.

"Jag saknar min bästa kompis Joanna"

Ayla söker efter Joanna.

Joanna och Ayla var bästa vänner i gymnasiet.

– Vi tappade kontakten när jag flyttade till Holland.

Foto: Joanna

Örjan - var är du?

Lars-Eric söker sin ungdomsvän Örjan.

De var bästa kompisar mellan 15 års ålder till 25 års ålder.

– Det vore kul att träffas nu när vi har avverkat familjebildning och arbetslivet.

Foto: Örjan och Lars-Eric

Efterlys din saknade vän du med