Dödshotas på grund av sin hudfärg

NYHETER

Hon hotas till livet – för sin hudfärg och sin religion.

– Jag vill inte vara en livrädd politiker, men det är jag i?dag, säger socialdemokraten Mariam Osman Sherifay.

Foto: TAR STRIDEN S-politikern Mariam Osman Sherifay har hotats till livet av flera män. Nu tar hon tjuren vid hornen och möter en av de misstänkta i rätten. Foto: ROBERT HENRIKSSON

Hon har valt att gå längre än många andra hotade politiker. I september möter hon en av männen som misstänks ha dödshotat henne – i tingsrätten.

Hon är svart, hon är muslim och för ett år sedan sa hon offentligt att hon inte anser att Hamas ska isoleras. Det startade häxjakten på den 51-åriga tidigare riksdagskvinnan.

Massor av anonyma hot kom, via telefon, vykort och mail.

– Av alla som hotade mig gick det att identifiera en man, jag polisanmälde honom och i september blir det rättegång, säger Mariam Osman Sherifay.

Hyllar Sahlin

Hon är besviken över att många politiker tiger om hoten och hyllar Mona Sahlin som i sitt sommarprogram i P1 i fredags valde att namnge personer som hotar henne.

– Jag är besviken över att jag inte fått något stöd alls, jag har fått driva det här helt själv, säger Mariam Osman Sherifay.

Hon har många gånger varit rädd och funderat på om politiken är värd den fruktan och rädsla hon känt de senaste åren.

Är livrädd

– Det är ju inte bara mig det handlar om, jag har barn också. Ska deras mamma bli mördad för att jag är politiker och för att jag har åsikter?

Mariam Osman Sherifay bestämde sig för att ta striden själv. Ensam – utan stöd.

– Någon måste våga. Jag gör det – även om jag är livrädd.

Tidigare:

Anna Börje