Här festar Natascha

NYHETER

Få kände igen henne när hon dök upp på Idol-finalen

Foto: tv4/orf2
FÖRÄNDRAD I lördags gästade Natascha Kampusch österrikiska Starmaniafinalen. Hon har inte visat sig i medier under en längre tid efter att ha utsatts för hatkampnajer. På den infällda bilden Natascha under en tv-intervju i höstas. Sedan dess har hon låtit håret växa och ökat i vikt.

Kidnappningsoffret Natascha Kampusch, 18, har gjort sitt första offentliga framträdande.

Men knappt någon kände igen henne.

I lördags dök hon upp som specialinbjuden gäst på finalen av Starmania, den österrikiska motsvarigheten till Idol.

Håret har växt ut, hon har nya glasögon och har ökat kraftigt i vikt. Det var knappt någon som kände igen henne i vimlet.

Men 18-årige Tom Neuwirth som kom tvåa i finalen var ”helt överväldigad” av att få träffa Natascha.

– Hon är mycket söt.

Hölls i fångenskap

När hon visade upp sig i österrikisk tv i september stod Österrike stilla.

Miljontals tittare satt trollbundna när hon berättade om sina åtta år som Wolfgang Priklopils fånge.

Vad tittarna fick se var en allvarlig, tunn flicka som berättade hur hon växte upp hos sin kidnappare och om sin dramatiska flykt.

Men det dröjde inte länge förrän österrikarnas sympati ändrades till något annat. Plötsligt började Nataschas trovärdighet ifrågasättas.

Utsattes för hatkampanj

På internet startade en hatliknande kampanj som inte tog någon hänsyn till det enorma beroendeförhållande Natascha hade till Priklopil.

Sen dess har hon inte visat sig. Men tidningarna har varit fyllda av artiklar om hur många miljoner hon tjänat. Redan i slutet av september pratades det om 14 miljoner kronor. Filmrättigheterna skulle ge henne 12 miljoner kronor till. Minst.

”Motbjudande”

Det mest smaklösa angreppet kom från den schweiziska popgruppen Swiss Tenors som sjöng ”Natascha, lämna aldrig det här rummet. En sån vacker kvinna hör inte hemma i världen, det finns bara en som behöver dig!”

– Motbjudande perverst, var det samlade omdömet i den österrikiska pressen.

Svante Lidén