Mördaren kan bli fri

NYHETER

Henry, 55, vill få straffet tidsbestämt av Örebro tingsrätt

1 av 2 | Foto: pOLISEN
AFFÄRSMANNEN SKÖTS OCH STYCKADES Henry, 55, hyrde den motorsåg som användes till att stycka Willy Björnes kropp. Henry nekade under rättegångarna till att han var drivande bakom mordet och skyllde på sina två kamrater. Han var den som dömdes till livstid, medan kumpanerna fick kortare straff. Bilden ovan är hämtad från rekonstruktionen, där en polis spelar Henrys roll i dramat.

Henry, 55, sköt ihjäl affärsmannen Willy Björnes med tre skott i huvudet.

Nu – efter 13 år i fängelse – vill den livstidsdömde mördaren komma ut i samhället.

I morgon avgör Örebro tingsrätt hans framtid.

Affärsmannen Willy Björnes tvingades gråtande lyssna när hans tre kidnappare och tidigare affärskompanjoner röstade om han skulle dö.

Två var för, en emot.

Göts in i betong

Willy Björnes sköts med tre skott i huvudet och styckades i tre delar med en motorsåg. Likdelarna göts in i betong i tre tunnor och grävdes ner på en sommarstugetomt.

Motivet var en skuld på 50 000 kronor.

Ett dygn före mordet, 9 november 1993, hade han blivit bortförd från ett kafé i Stockholm till ett sommarstugeområde i Huddinge.

Skyllde på kamraterna

Henry, 55, nekade till att ha varit delaktig i mordet och skyllde på sina kamrater. Men hovrätten dömde honom till livstid för mord. Hans kumpaner fick fängelse i 10 respektive 12 år.

Kriminalinspektör Bengt Lönnroth vid länskriminalen i Stockholm hade hand om mordutredningen.

– Min uppfattning är att han var den drivande i mordet. När de sköt honom med pistolen hade alla tre handen på kolven för att alla skulle vara lika delaktiga och det var Henrys idé, säger Bengt Lönnroth.

Sedan den 1 november har livstidsdömda som avtjänat minst tio år rätt att ansöka om att få tidsbestämt straff.

Första som prövas

17 fångar har ansökt.

Henry, 55, är det första fallet som prövas rättsligt.

– Vid tingsrättens bedömning fokuserar man i första hand på hur situationen ser ut i dag, hur anstaltsvistelsen har avlöpt och hur förutsättningarna för en återanpassning i samhället är, säger Henrys juridiska biträde Jonas Granfelt.

– Henry har utbildat sig och skött anstaltsvistelsen fullständigt exemplariskt.

Dömda till livstid får ansöka när de har suttit i minst tio år

Zendry Svärdkrona