2006 dödligaste året för journalister på tio år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-01

Ny undersökning från Reportar utan gränser visar på dramatisk ökning

TYSTAD Ryska journalisten Anna Politkovskaja, känd för sin rapportering från Tjetjenien, mördades i oktober förra året av okända gärningsmän.

2006 dödades 81 reportrar och mediearbetare runtom i världen, enligt den internationella organisationen Reportrar utan gränser.

Så illa har det inte varit sedan 1994.

– Den här utvecklingen har vi tydligt sett de senaste åren och det är en dramatisk ökning, säger Eva Elmsäter som är ordförande för svenska Reportrar utan gränser.

Svenske journalisten Martin Adler sköts till döds under ett frilansuppdrag i Somalia.

Totalt sett var 2006 det dödligaste året för journalister sedan 1994, då folkmorden i Rwanda, inbördeskriget i Algeriet och den väpnade konflikten i forna Jugoslavien ägde rum.

Flest journalister dödades förra året i Irak. Där dödades 39 reportrar och 26 andra mediearbetare.

– Det är främst Irak som man kan lasta nu, där är det mest dramatiskt och i stor skala. Och när det gäller väpnade konflikter så skjuter man ihjäl journalisterna, för att man ser dem som en motpart. Man uppfattar inte journalisterna som opartiska, det är en urholkning av den neutrala rollen, säger Eva Elmsäter.

I vilka andra länder förföljs och dödas journalister?

– I bland annat Mexiko och Fillipinnerna. Man kan se över hela linjen att respekten för journalister minskar och de utsätts för mer våld och hot. Det är en ökande trend och det har bara blivit värre.

Slår larm

Reportrar utan gränser larmar media när de vet att något på gång.

– När vi vet att journalister har kidnappats och att någon ska avrättas slår vi larm. Vi ställer krav på regeringarna att de ska släppa journalisterna. Folk blir medvetna genom manifestationerna att journalisten har råkat illa ut och regeringen kan inte agera i tysthet.

Fungerar det då? Lyssnar regeringarna på er?

– Givetvis inte alltid men de flesta regeringar är inte okänsliga för opinionen Diktaturena är beroende av sin image och de är påverkbara. Släpper de inte sina fångar så blir det för pinsamt. De ska ju göra affärer med andra länder och det är inte positivt för ders affärsklimat att ha den stämplen.

Fänglas av regeringar

871 journalister satt 2006 i fängelse – på grund av att sitt arbete. Kina toppade statistiken över att fängsla journalister som publicerar obehagliga sanningar om makthavarna.

– Det är inte bara professionella journalister som drabbas där utan även bloggare som försöker samla och sprida information. De far väldigt illa i fängelse. Det är en stor förföljelse av journalister, bland annat finns det mellan 15 000 till 20 000 internetpoliser som jobbar med att kontrollera nätet. I Kina finns 180 miljoner internetanvändare.

Om man ser geografiskt – vilka av länderna nära Sverige är värst?

– Det är Turkiet och givetvis Ryssland också. Där finns det mängder av fall där man trakasserar, hotar eller dömer journalister för förtal. Det finns en mängd sätt att tysta journalister på och det mest extrema är då man tar till våld och mord.

Läs mer:

Susanna Vidlund