Julförsäljningen slog rekord -06

NYHETER

Varmt väder gav extra mycket klirr i handelns kassor

Foto: Maria Jarnborg och dottern Amanda Björk har handlat mycket julklappar i år. "Mest har vi handlat till barnen. Det har blivit mycket sällskapspel", säger Maria.

Julhandeln gick som på räls.

Den gröna julen har gett rekordklirr i kassorna.

Handelns försäljning väntas bli rekordhög i december, enligt TT. Den gröna julen har nämligen fått kunderna att flockas i varuhusen.

Åhlénsvaruhusen är en av julhandelns vinnare.

– Julhandeln har gått väldigt bra. December är vår största säljmånad. Den 22 december var en ny säljrekordsdag för oss. Framförallt är det mode som har gått bra, men även skönhetsartiklar, böcker och hemprodukter, säger Bo Holmberg, försäljningsdirektör till Punkt SE.

Hos elektronikkedjorna är det platt-tv:n som har dominerat julhandeln. Försäljningen slår alla rekord.

– Det har varit en bra julhandel i år, men mellandagsrean har gått allra bäst, och då framförallt försäljningen av platt-tv:n, säger Inga-Lill Eldin, presskontakt på Onoff till Punkt SE.

Tungt för sporthandeln

Men även försäljningen av datorer och dataspel har ökat lavinartat. Försäljningen av dvd-filmer och spelkonsoler har ökat med 70 procent på Elgiganten.

– Försäljningen under december har överträffat alla våra förväntningar och den har gynnats av det ovanligt varma vädret i december, säger Johan Lundmark, försäljningschef på Elgiganten till TT.

Sporthandeln har däremot haft en dyster december. På grund av den gröna vintern tvingas flera sporthandelskedjor till stora realisationer.

Prognosen: 52 miljarder kronor, eller ännu mer

Sara Haldert (.se)