Nyheter

Kampsport - bakom den våldsamma fasaden

Jesper Hoffman, 27 år. Jobbat mycket med data och har pysslat med kampsport i ungefär 1½ år, främst Thaiboxning men jag har även testat andra stilar som Taekwondo, boxning och en gnutta MMA.
Jesper Hoffman, 27 år. Jobbat mycket med data och har pysslat med kampsport i ungefär 1½ år, främst Thaiboxning men jag har även testat andra stilar som Taekwondo, boxning och en gnutta MMA.

NYHETER

Kampsport idag må vara den mest diskriminerade sporten som finns med en hel drös av överflödiga moraltankar och insynslösa åsikter som man ser dagligen här och där ”laglig misshandel, Ingen sport” etc. Jag menar första gången jag såg en kampsportsmatch som jag laddat från Internet tyckte jag att det var sjukt obehagligt att se på, trots att jag sett och varit med om en del våld I mitt liv. Senare I mitt liv när jag bemött kamsport och träffat personer som sysslar med kampsport förändrandes min syn radikalt, helt plötsligt såg jag igenom den våldsamma fasaden och insåg vilken disciplin, träning och tålamod det krävdes för att utöva kampsport, är inte Disciplin, Tålamod och Träning något som vi alla behöver här i livet för att utöka vårat välmående som människor?

Folk säger att dem inte begriper kampsport eftersom det går ut på att slå eller sparka ner den andre men accepterar ändå hockey där många lag tom har dedikerade slagskämpar vars syfte är att skydda viktiga spelare eller tackla sönder det andra lagets viktiga spelare, dubbelmoral? Jublar inte ni när den lokala svennehjälten tacklar sönder ryssen som flaxar över sargen? Varför ska inte vi kampsportare jubla när den ena parten får in ett par fina tekniker på den andra?

Det enda du sannerligen äger här i livet är din egen kropp samt valet över var och hur den ska vandra I livet men trots det verkar det som staten vill begränsa den fria individens rätt över sin egen kropp genom att begränsa/förbjuda den enda formen av morot en kampsportsentusiast kan få, Tävling. Visst är det bra att det finns en delegation som håller koll så det inte skapas oseriösa tävlingar med bristfällig säkerhet utan läkare etc men ska vi verkligen driva våra duktiga kampkonstnärer utomlands där säkerheten i dem flesta fall är sämre?

Ungdomarna i Sverige behöver mer val av fritidssysslor och jag tycker kampsport är ett bra alternativ av sport utöver vad som finns tillgängligt och ett betydligt bättre val än att värma bänken i centrum åt nästa generations sysslolösa ungdomar. Men klart du kanske vill att ditt barn hänger i centrum och kommer närmare det lättförskaffliga, som vapen, droger och alkohol?

Sveriges svar på att aktivera ungdomar verkar vara att kasta ungdomarna en boll(sport) eller introducera dem till någon annan civiliserad sport som tex gymnastik, simning, ridning men sen att t ex ridning orsakar mer dödsfall än kamsport enligt saklig statistik spelar tydligen ingen roll för dem som bestämmer.

Kampsport är som en fet bibel på tusentals sidor och det är enormt tragiskt att folk bedömer dess våldsamma omslag utan att ens läsa dess introduktions sida men likt vi alla äter med ögonen antar jag att folks mätta magar har svårt att smälta något dem inte vill förstå eller smaka på.

Jesper Hoffman

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter