Tom dör om han ramlar

NYHETER

Treåringen saknar nästan halva skallen

1 av 2 | Foto: saknar Halva huvudet Tom, 3, måste alltid ha hjälm på sig. Annars kan han dö. Han är född med Aperts syndrom.

LONDON

Om Tom, 3, ramlar kan han dö.

Nästan halva hans huvud är borta.

Därför bär han alltid en hjälm.

En boll i huvudet eller ett olyckligt fall till marken kan orsaka permanent hjärnskada eller att han dör.

Skumgummihjälmen kan rädda Tom Truemans liv. Den minskar skaderisken med 90 procent och väger lika mycket som ett paket socker. Under hjälmen har han bara sitt blonda hår och hud som skydd.

Kan dö

– Oavsett vad jag gör håller jag alltid ett öga på honom så att han är utom fara. Varje steg är ett risktagande. Hans bror och syster vaktar honom också, säger mamma Wendy Trueman, 27, till Daily Mail.

– Nu är han så van vi hjälmen att han själv tar på sig den så fort han vaknar.

Han har Aperts syndrom, en medfödd missbildning som gör att skallbenet inte utvecklas ordentligt. Tom föddes också med sammanvuxna fingrar och tår.

Ovanlig sjukdom

Ungefär ett av 100 000 barn föds med Aperts syndrom. Det innebär att det i Sverige föds cirka två barn med sjukdomen under en treårsperiod.

Tom har redan genomgått tio operationer, den första när han var fyra månader gammal. Den senaste, i december, höll på att kosta honom livet.

En infektion runt skruvarna som håller fast titanplattan i skallen gjorde att han förlorade mer än en tredjedel av sitt huvud. Nu, åtta månader senare, har tio procent av skallbenet vuxit tillbaka.

– Jag känner inte till några andra fall av återväxt. Tom kommer inte bara att överleva, utan han kommer att må riktigt bra, säger plastikkirurgen Steve Wall vid Oxford Radcliffe Hospital.

Susanne Nylén